Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya Federal Meclisi'nin (Bundestag) 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını tanıyan kararının ardından herhangi bir konuda farklı görüşlerde olunsa da Türkiye ile dostane ve stratejik ilişkilerin yelpazesinin çok geniş olduğunu söyledi.

Merkel, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile başbakanlıkta yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, söz konusu kararın ikili ilişkilere zarar verip vermeyeceği şeklindeki soruya karşılık, ''Almanya ile Türkiye'yi birbirine bağlayan birçok şey var. Herhangi bir konuda farklı görüşlerde de olsak ilişkilerimizin, dostane ve stratejik ilişkilerimizin yelpazesi çok geniş. Savunma konularından diğer birçok konuya kadar." dedi.

Almanya'da yaşayan 3 milyon Türk asıllı insanın da önemli ortak konulardan biri olduğunu dile getiren Merkel, "Bu nedenle ben ve tüm Alman hükümeti de 101 yıl önce yaşanan olaylar sebebi ile Türkiye ile Ermenistan arasındaki diyaloğu teşvik etmek ve bu ülkelerin olayları birlikte değerlendirmesi için her türlü çabayı harcamak istiyoruz. Diğer yandan Alman-Türk ilişkilerini tüm yelpazesi ile korumak ve Almanya'da yaşayan Türk asıllı insanlara da ülkemizin bir parçası olduklarını ve böyle de kalacaklarını söylemek istiyoruz. Ayrıca, bazı tartışmalı konular hakkında konuşulmasının da demokratik kültürün bir parçası olduğunu da söylemek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Karar NATO'nun müdahil olduğu bir husus değil"

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de Federal Meclis'te kabul edilen karar tasarısına ilişkin, "Türkiye bir NATO üyesi, Ermenistan da NATO'nun takdir ettiği bir ortak. Parlamentoda alınan karar, NATO'nun herhangi bir şekilde müdahil olduğu bir husus değildir. Umarım en kısa zamanda Türkiye ile Ermenistan ilişkilerinde normalleşme sağlanır." diye konuştu.