Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'yi ziyaretinde, tören salonunda yaptığı konuşmasına, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve TBMM üyelerini selamlayarak başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu buluşmamızın bu bir araya gelişimizin tamamıyla demokratik hukuk devletini yıkmaya yönelik bir silahlı teşebbüsün ardından olmasını istemezdim. Ne yazık ki bu böyle bir teşebbüsün ardından oldu." diye konuştu.

Meclis Başkanı Kahraman ile ikili değerlendirme yaptıklarını belirten Erdoğan, "Parlamento binamızı gezerken Meclisimizin düştüğü bu hali görünce gerçekten büyük bir hüsran yaşadım diyebilirim. Bu teşebbüste bulunanların bu milletin evladı olması mümkün değil. Bunlar sadece askeri kılık kıyafet içerisinde buna bürünmüş çok açık net teröristlerdir." ifadesini kullandı.

"Bunların silahla olan işi diğerlerinden çok daha farklı"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkemizde bölücü terör örgütünü biliyorduk, DAİŞ'i biliyorduk, PYD'yi biliyorduk, YPG'yi biliyorduk, bunları biliyorduk fakat tanımı farklıydı. Ne diyorlardı? 'İşte bunlar aynı zamanda dini bir grup, işte eğitimle uğraşırlar, bunların silahla işi yok.' Bunların silahla olan işi diğerlerinden çok daha farklı bir şekilde, bunlar bu milletin vermiş olduğu vergilerle, bu milletin parasıyla elde ettikleri silahı tüm uçaklarıyla, helikopterleriyle, tanklarıyla, toplarıyla, ağır silahlarıyla millete karşı kullanacak kadar alçak, hain, namussuzdurlar." diye konuştu.

'Meydanları boş bırakmayın'
"Kendilerine göre koordinatlar istediler tutmadı, tamam geldiniz Meclis'i vurdunuz, burası milletin Meclisi" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Siz, milletin temsilcilerini, milleti vurmaya kalktınız. İşte onun için bu kardeşiniz, elindeki cep telefonlarıyla televizyonlara bağlandığı zaman, meydanlara milletimi davet ettiğim andan itibaren milletim eğer 81 vilayette meydanlara yürüdüyse, işte bunların bu hesabının dışındaki adımdı ve buraya yapılan o saldırıydı. Milletime şu çağrıda bulunuyorum, ikinci bir talimata kadar sakın bu meydanları boş bırakmayın." ifadesini kullandı.

FETÖ'ye ilişkin, "Bu öyle bir virüs ki metastaz yapmış. Bunun tam manasıyla kazınması, bazen bu kazımalar bile yetmez. Hiç ummadığınız bir yerden tekrar üreyebilir. Ama biz bunu minimize etmek durumundayız ki yolumuza emin bir şekilde yürüyelim. Bunlar, takiyyeyi çok çok başarılı yapıyorlar, kendilerini çok iyi gizliyorlar. Bunlar, bukalemuna saygısızlık olur, ondan öteler." diye konuştu.

TBMM'yi gezerken gördüğü halin şu anda aslında dünyaya bir örnek olduğunu ifade eden Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Eğer batı gerçekten demokrasiye inandığını savunuyorsa, bize sağdan soldan ikircikli tavırlarla böyle parantez içi kınamalar yapmasın. Şu anda Dışişleri vasıtasıyla oluşan tablonun videolarını ve fotoğraflarını onlara göndereceğiz. Temenni ederim ki bunları gördükten sonra halkın oylarıyla iktidar olmuş bir hükümete, halkın oylarıyla seçilmiş cumhurbaşkanına kolay kolay çıkıp da diktatörler demezler."

'Birçok virüsler dolaşıyor'
Milletin tankların karşısında dimdik durarak, çocuğuyla, kadınıyla, erkeğiyle şehadete yürüdüğünü anlatan Erdoğan, "Esenler'deki hanımefendinin dün beyiyle, evladıyla görüştüm. Söyledikleri tek şey vardı, 'Yolumuz, yolunuzdur. Biz annemizi kaybettik ama yine bu yolda mücadeleye devam edeceğiz.' Şimdi mesele bu, duruş bu ve biz bunu kaybetmemek durumundayız. Birçok virüsler dolaşıyor, bakıyorsunuz işte 'ikinci etabı, üçüncü etabı gelecek.' Ne kadar etabınız varsa hepsiyle beraber gelin." dedi.

Erdoğan, darbe girişiminin ardından gerekli dersi milletin verdiğini, o günden bugüne meydanların geometrik arttığını, bunun daha da kararlı bir şekilde devam edeceğini dile getirdi.

Bu hesabı iyi yapmayanların bundan sonra iyi düşünmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, "Ben bu vesileyle Silahlı Kuvvetlerin bu adilere, bu alçaklara, bu yamyamlara aldanmayan personeline, aynı şekilde polis teşkilatının bunlara aldanmayan personeline ve istihbarat teşkilatımız ile aynı şekilde ve tüm bakanlıklarımızın bunlara aldanmayan personeline teşekkür ediyorum." diye konuştu.

"Ekonomi çökmez"
Olağanüstü Hal Yasası'nın Parlamento'dan geçtiğini belirten Recep Tayyip Erdoğan, hükümet yetkilileriyle yaptıkları görüşmelerde, özellikle bir konunun çok önemli olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:

"Demokratikleşme sürecimizin hızlandırılmasını teminat altına alma adımıdır bu ve süratle yasaların çıkarılması ve bu yasalarla birlikte de inşallah Parlamentomuzun şu süreci iyi işletmesi ve bir an önce Fetullahçı Terör Örgütü ve diğer terör örgütlerinden bu kurumlarımızı, devletimizin kurumlarını temizleme operasyonunun hızlandırılması olayıdır."

İstismarı yapılan bir konunun daha bulunduğunu vurgulayan Erdoğan, "Nedir o? 'Ekonomi çöker'. Ekonomi çökmez. Şu anda idarede hükümetimiz var. Silahlı Kuvvetler filan hepsi kendi görevleri neyse o görevinin başında. Aynı şekilde, polisimiz görevinin başında. Anormal olan ne? Hükümet aynı görevini yapacak, tam aksine bir de valiliklerin görevleri artacağı gibi, valilerin bu noktadaki gücü de daha da artacaktır. Tasarruf alanları, valilerimizin daha da artacak ve böylece illerimizde de inşallah ekonomik çalışmalardaki müteşebbisimizin çalışmalarındaki süreç daha da hızlandırılacaktır." diye konuştu.

'Devletin altyapı, üstyapı yatırımlarında asla ara vermeyeceğiz"
Recep Tayyip Erdoğan, "Yatırımcılarımıza sesleniyoruz, buradan da sesleniyorum; Tüm yatırımcılarımız, sakın yatırımlarınızı askıya almayın, aynı kararlılıkla yolunuza devam edin. Devlet olarak biz de devletin altyapı, üstyapı yatırımlarında asla ara vermeyeceğiz." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

"Finans sektörüne sesleniyorum; Bakın siz de lütfen faizlerinizi düşürün. Bu millete, vatana eğer hizmet verecekseniz düşürün, biraz az kazanın. Yatırımcı, sizin vereceğiniz bu ucuz krediyle bu ülkede çok daha farklı adımları atabilsin. Bu istihdam noktasında da bize çok daha farklı istihdamları getirsin.

Olağanüstü hal ilan edildi diye bazı ürünlerin satılmasında yüksek fiyat uygulamasına girenlere sesleniyorum; Eğer böyle bir yanlış teşebbüsün içinde olanlar olursa, bilsinler ki bunların tepesine devletimiz biner, hükümetimiz biner. Normal şartlar neyse bu akışta bu devam edecektir."