Araştırmalar, boşanmanın ardından ilk bir yada iki yılın çocuk için zorlu bir süreç olduğunu, eğer ebeveynler arası sağlıklı bir iletişim devam edebiliyorlarsa, çocukların bir süre sonra kendi rütin hayatlarına geri dönebildiklerini gösteriyor. Üzülerek belirtmem gerekiyorki, bazı çocuklar için ise durum bu kadar basit olamayabiliyor ve onarılamayan, tüm yaşam boyu sürebilecek sorunlar oluşabiliyor.

ÇOCUĞUM BOŞANMA SÜRECİNDEN EN AZ NASIL ETKİLENEBİLİR?

Önceki satırlarda bahsettiğim gibi boşanma kararı alırken, her ebeven gibi kendime, ‘Bu süreçten çocuğumu nasıl uzak tutabilirim, en az etkilenmesini nasıl sağlayabilirim?’ sorularını sormuştum. Gelin biraz da bu sorunun cevaplarına değinelim:
• Unutulmaması gereken en önemli konu, ebeveynlerin birbirinden boşandığıdır, çocuktan değil. Boşanma ardından genelde çocuk annede kaldığı için, baba ile olan ietişimi etkilenebiliyor. Her iki ebeveynde çocuğun hayatından kopmamalı, sıcak iletişimi arayarak, konuşarak, görüşerek, mesajlaşarak devam ettirmeli.
• Boşanma süresince ve sonrasında ebeveynler arası sorunlar, tartışmalar devam edebilir. Bu süreç çocuğa hissetirilmeden ve yansıtılmadan atlatılmalı.
• Boşanma sürecini yaşayan çocuklarda yalnız kalma, gelecek kaygısı, kaybetme korkusu oluşabilir. Çocuğun sevildiği ve güvende hissetmesi sağlamalı.
• Problem çözme becerisi olan çocuklar, boşanma sürecini daha rahat atlatabildiğinden,çÇocuğa duygu, düşünce ve davranışlarının sağlıklı bir biçimde yönetimi öğretilmeli.
• Boşanma süreci ve sonrasında ebeveynler tarafından çocuğun uyması gereken kurallar yok sayıbiliyorlar. Oysaki, ebeveyn ile çocuk arasında güvene dayalı ilişkinin yolu, kurallar ve onların uygulanmasından geçer. Çocuğun yaşına uygun tutarlı bir disiplin sergilenmeli.
• Çocuk akademik başarısı, duygu, düşünce ve davranışlarını sağlıklı yönetebilmesi, kendi ve çevresiyle barış içinde yaşayabilmesi için, önce kendi ebeveynleriyle sağlıklı, sevgi ve ilgi dolu bir iletişim içinde olmalı.
• Boşanma sebebiyle aile içinde oluşan bu değişikliğe uyum sağlayabilmek, kaygı ve stres seviyemizi azaltabilmek ve çocuğumuzu bu durumdan zarar görmesini engelleyebilmek için gerektiğinde hem kendimiz hem çocuğumuz için biz uzman yardımı almalı.
Çocuklarımızla doya doya, güzel anılar biriktirebildiğimiz, mutlu bir yıl diliyorum hepimize.