Gazeteci Rasim Ozan Kütahyalı hakkında, katıldığı bir televizyon programında Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'a hakaret ettiği iddiasıyla 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame düzenlendi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Levent Kandemir tarafından hazırlanan iddianamede, Aziz Yıldırım'ın, Beyaz TV'de 31 Ağustos 2015'te yayınlanan bir programda, Kütahyalı'nın kendisine hakaret içeren sözler sarf ettiği gerekçesiyle şikayetçi olduğu anlatıldı.

Kütahyalı'nın çağrılmasına rağmen savcılığa gelerek ifade vermediği belirtilen iddianamede, şikayete konu programın yayın kaydının RTÜK'ten istendiği ve görüntülerin incelenmesi için bilirkişi görevlendirildiği kaydedildi.

İddianamede, bilirkişilerin incelemesi sonucu oluşturulan görüntü dökümünde, Kütahyalı'nın Derin Futbol adlı programa yorumcu olarak katıldığı, profesyonel futbol liginde müsabaka yapan takımlar ve oyuncularıyla ilgili çeşitli yorumlarda bulunduğu belirtildi.

Şikayete konu yayında Kütahyalı'nın konuşmaları incelendiğinde, yorumların içeriğinde geçen bazı ifadelerin günlük hayatta kullanılması halinde genel toplumsal algıya göre hakaret niteliğinde bulunduğu konusunda kuşku olmadığı belirtilen iddianamede, Kütahyalı'nın yorum sırasında kullandığı ifadelerin eleştiri maksadını aştığı belirtildi.

İddianamede, bu durumun da ifade özgürlüğü koruması altına giremeyeceği savunularak, şu ifadelere yer verildi:

"Ceza mevzuatı açısından yaptığımız değerlendirmede, hakaret ve sövme niteliğindeki sözcüklerin çıkarılması halinde de hedeflenen eleştirinin yapılabileceği ve konu bütünlüğünün eleştirel yönden bozulmayacağı görülmekle, ifade özgürlüğü ile kişilik haklarına saldırı dengesinde terazinin kişilik haklarından yana ağır bastığı kanaatine varılmıştır."

Bu kapsamda, Kütahyalı'nın üzerine atılı suçu işlediği belirtilen iddianamede, "hakaret" suçundan 3 aydan 2 yıla kadar hapisle matadorbet giriş cezalandırılması istendi.