Uygulamaya gerek olmadan sadece tek tıkla ödeme yapmayı mümkün kılan kodlama sistemi, Wi-fi bağlantısı ile yapılan kablosuz haberleşme sistemi, yapay zekanın yönettiği dijital reklam filmi, sanayi kurumlarında uygulanması hedeflenen lojistik destek sistemi gibi birçok dijital sanayi ve endüstri ürününün sergilendiği İstanbul Digital Dönüşüm Fuarı ve Zirvesi katılımcıların yoğun ilgisini çekti.

Dev organizasyonda dijital etkinin sanayiye, ekonomiye ve haberleşmeye etkisi tüm yönleriyle ele alındı. Sektörün uzman isimleri dijital dönüşüme dair fikirlerini ziyaretçilerle paylaşırken, değişime dair yol haritasının oluşturulması konusunda da bazı sorulara yanıt arandı.

‘’ Kamu Ve Özel Sektörde Pozitif Gelişmeler Hızla Devam Ediyor ’’

Digi4Turkey Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Ersoy, dijital dönüşümde geleceğin iyi analiz edilmesi gerektiğini belirterek, " Yüksek öğrenim kurulu geleceğin meslekleri konusu hakkında geçen hafta 4 takım çalışmasıyla araştırma yaptı. Ağrı valiliği gençlere kodlama eğitimi düzenliyor. Isparta’daki batı Anadolu kalkınma ajansı tarım 4.0 üzerine çalışmalar yapmaya başladı. Ege bölgesi sanayi odası kendi dijital fabrikasını kurma çabası içinde. Artık çağa ayak uydurmak adına ülkemizin her tarafında dijitalleşme konuşulurken kamu ve özel sektörde pozitif gelişmeler hızla devam ediyor " dedi.

‘’ Yeniyi Eski Kafayla Yönetemeyiz ’’

Zirvede dijitalleşen dünyada lider olmak konusuna dair ipuçları veren I Work Better Genel Müdürü Başak Kişisel ‘’ Eski sistemler dijital dönüşümün önündeki en büyük engellerden birisi ve araştırmalara göre şirketlerin hepsi eski sistemlerini korumak istiyor. Yeniyi eski kafayla yönetemeyiz, bizimde yeni olmamız gerekiyor. Dijital dönüşüm çağına giren dünyada bizlerin dijital dönüşüm sürecine nasıl liderlik edeceğimiz çok önemli bir etken olarak önümüze çıkıyor ‘’ ifadelerini kullandı.

‘’ Bu Farkı Yaratan Yalnızca Teknoloji Değil Aynı Zamanda Insan Zihnidir ‘’

İş güçlerinin bir sonraki versiyonlarına atıfta bulunan Gelecekteki Sen Firma Kurucusu İnci Abay ‘’ Sanayi devrimi sürecinden itibaren yaşanan toplumsal, sosyal, ekonomik hayatlarımızdaki değişimler, teknolojinin gelişimiyle de işletmelere bir kasırga etkisi yaratıyor. İnsanlar eksiden toprağa çalışmaya giderken, sanayi devrimiyle birlikte fabrikalara gitmeye başladı. Hayatın artık yeni politikaları var. Değişimi sadece makineleşme süreci olarak adlandıramayız. Bu farkı yaratan yalnızca teknoloji değil aynı zamanda insan zihnidir ‘’ dedi.

Türksat Tanıtım kanalından yayınlan zirveye sanayiciler, OSB’ler, teknokentler, teknokent firmaları, ticaret ve sanayi odaları ve KOBİ’ler yoğun katılım sağladı. Üç gün süren etkinlikte, dijitalleşmenin sanayi, ekonomi ve haberleşme alanlarına yansımaları irdelenirken, yapay zekanın geldiği son noktaya ışık tutuldu.