Twitter, yakın zamanda kendi uygulaması üzerinde etkinleştirilebilen sesli sohbet oda özelliğini kullanıcılarına sunmuştu. Facebook’un da geç kalmadan Clubhouse benzeri bir uygulama üzerinde yoğunlaşması bekleniyordu. Yapılan haberlere göre Facebook farklı bir uygulama veya uygulama üzerinde özellikler geliştirme çalışmalarına başladı.

Silikon Vadisi girişimlerine ilişkin ekonomi ve iş haberciliği yapan internet sitesi Recode, Facebook'un Clubhouse benzeri bir konuşma odası uygulaması üzerinde çalıştığını belirtti.

FACEBOOK BİRÇOK ÖZELLİK ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR

Recode'un haberine göre, Facebook'un “sosyal ses” adını verdiği bu uygulamayla kullanıcılar anlık olarak online konferanslar düzenleyebilecek ve Clubhouse uygulamasında olduğu gibi grup konuşmaları yapabilecekler.

Facebook ayrıca, kullanıcıların kendi ana sayfalarında sesli mesaj paylaşabilecekleri bir uygulamayı da hayata geçirecek. Bu uygulama, iOS işletim sistemli telefon sahibi Twitter kullanıcıları için hali hazırda kullanılabilir durumda.

Öte yandan haberde, Facebook'un Spotify ile ortak bir podcast sistemini de duyuracağı belirtildi. Konuyla ilgili görüşlerine başvurulan bir Facebook sözcüsü ise yorum yapmayı reddetti.

Bu ayın başında Facebook, içerik oluşturucuların konuşabileceği ve izleyicilerden canlı sorular alabileceği Hotline adlı yeni bir uygulamayı herkese açık olarak test etmeye başladı.

CLUBHOUSE NEDİR?

Aralık 2020'de yaklaşık 100 milyon ABD doları değerinde olan ve 21 Ocak 2021 tarihinde bir milyar dolar piyasa değerine ulaşan şirket, 2020 yılında yazılım geliştiricileri Alpha Exploration tarafından başlatılan, yalnızca davetiyeyle kullanılabilen, sesli sohbet içeren bir sosyal ağ uygulamasıdır. Nisan 2020’de kullanıma sunulan Clubhouse uygulaması, Kovid-19 salgınının ilk aylarında popülerlik kazandı. Aralık 2020 tarihi itibarıyla uygulamanın 600.000 kayıtlı kullanıcısı bulunmakta.

Clubhouse, çeşitli konularda konuşmalar, talk showlar, müzik, politik tartışmalar ve daha fazlasıyla çok çeşitli kulüpler ve sanal odalar sunar. Uygulamayı aynı zamanda Drake, Kevin Hart ve Tiffany Haddish gibi dünyaca ünlü isimlerde kullanır.

Uygulama ile bir konu belirlenerek sesli sohbet odaları açılabilir ve konu hakkında birden fazla kişi sesli ortamda iletişim kurabilir. Sohbet odasının tüm kullanıcılara açık olduğu açık sohbet, sadece takipçilerin katılabildiği sosyal sohbet ve sadece davetlilerin katılabildiği gizli sohbet odaları açılabilir. Uygulama içindeki takvim özelliği ile kullanıcının ilgi alanına giren planlanmış sohbetler görülebilir, hatırlatma bildirimi oluşturulabilir. Bildirimler alarak uygulamaya yeni katılan bağlantılar görüntülenebilir, takip eden kişilerin takvime eklediği sohbetlerle ilgili bildirimler görüntülenebilir.