Türk savunma sanayisi bünyesinde insansız hava araçları (İHA) için geliştirilen lazer güdümlü minyatür mühimmat Bozok'un seri üretimi başladı.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) Müdürü Gürcan Okumuş İHA odaklı mühimmat projelerinin hızlı yol aldığını dile getirerek modüler mühimmat ailesi Kuzgun projesine ilişkin şu bilgileri verdi:

1 YIL İÇİNDE İLK AYIŞ YAPILACAK

"Kuzgun çok önemsediğimiz bir proje. Kuzgun'da önemli yol alıyoruz. Kuzgun'un değişik varyantları var: Serbest süzülen, turbojetli ve katı yakıtlı. Üçü de paralel olarak devam ediyor. Öncelikli olarak serbest süzülenin testleri tamamlanacak ve sipariş aşamasına oldukça yakınız.

Bir insansız deniz aracından ilk atışını yapacağımız Kuzgun'un katı yakıtlısıyla ilgili çalışmalara çok ağırlık verdik. Bu yıl içinde bir insansız deniz aracından Kuzgun'un atıldığını göreceğiz ve 2023 yılında turbo jetli modelinde de önemli aşamalar kaydedeceğiz. Kuzgun'un bir küçüğü dediğimiz Kayı'da da çalışmalar devam ediyor."

SERİ ÜRETİMİ BAŞLADI

Gürcan Okumuş, enstitünün ilk İHA mühimmatı olan ve kalifikasyonu tamamlanan Bozok'ta seri üretimin başladığını bildirdi.

Bozok'un delici harp başlığını geliştirdiklerini aktaran Okumuş, "Onunla ilgili bazı test atışlarımız olacak. Menzil uzatma ile ilgili çalışmalarımız var. Bozok'ta 15 kilometrenin üzerine çıktığımız atışlar oldu, bunu daha nereye getirebileceğimize bakıyoruz. Bozok'ta daha uzun menzili hedefliyoruz." dedi.

Okumuş, seri üretimle birlikte partiler halinde teslimatlar gerçekleştireceklerini ifade etti.