Japonya Merkez Bankası (BOJ) tarafından yapılan açıklamada, birinci fazda dijital para (CBDC) için gerekli temel işlevlerin ve özelliklerin teknik olarak uygulanabilir olup olmadığını görmek amacıyla 2021 mali yılının başlarında test ortamı oluşturulacağı belirtiliyor. Merkez bankası tarafından, dijital paranın bir ödeme aracı olarak ihracı, dağıtımı ve geri toplanması süreçleri değerlendirilecek.

Japonya Merkez Bankası İcra Direktörü Shinichi Uchida geçen ay merkez bankasının, dijital para birimi ödeme hizmeti ve kullanıcılarını içeren bir pilot program başlatacağını söylemişti.

DENEMELER 3 AŞAMADAN OLUŞACAK

Banka tarafından yapılan açıklamada, Mart 2022'ye kadar yürütülecek olan denemelerin ilk aşamasının sadece teknik çalışmalardan ibaret olacağı belirtildi.

İlk aşamadan sonra, dijital para arzına konulacak sınır ve kullanılacak miktar gibi daha ayrıntılı işlevlerin inceleneceği ikinci faz testlerine geçilecek.

Testin ikinci aşamasının tamamlanmasının ardından ise banka, orijinal CBDC deney yol haritasına göre ödeme hizmeti sağlayıcılarını ve son kullanıcıları içeren bir pilot CBDC programı başlatmayı planlıyor. Bu aşama, ilk aşamada oluşturulan test ortamına ek, CBDC işlevlerinin fizibilitesini test etme imkanı sağlıyor.

GELECEĞİN PARA BİRİMİ; DİJİTAL

Küresel merkez bankaları, finansal sistemlerini modernize etmek, kripto para birimleri tehdidini savuşturmak, yerel ve uluslararası ödemeleri hızlandırmak için dijital para birimleri geliştirmeye çalışıyor.

Bazı ülkelerin merkez bankaları, dijital para birimi (CDBC) konusunu benimsemeyi düşünüyor olması, önümüzdeki senelerde geleneksel bankacılık sisteminin kaçınılmaz olarak çökeceği görüşünü doğuruyor. Hükümetler Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin büyük popülaritesini kontrol etmek için çalışmalar yürütüyor.

Kripto para birimleri için dünyanın en ilerici düzenleyici iklimine sahip ülkeler arasında gösterilen Japonya’da, Ödeme Hizmetleri Yasası, Bitcoin ve diğer dijital para birimlerini yasal mülkiyet (PSA) olarak kabul ediyor.