Bloomberg haber ajansı, Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar'ın Azerbaycan'da yaşanan çatışmalarda önemli bir rol üstlendiğini kaleme aldı. Suriye’de ve Libya’da Rus Hava Savunma Sistemleri ve daha birçok teknolojiyi etkisiz kılarak göstermiş olduğu performansından ötürü TB2’lerin ve mimarı Selçuk Bayraktar’ın başarısından söz etti.

YERLİ VE MİLLİ SANAYİİ İLE ÇARPICI SONUÇLAR

MIT (Massachusetts Institute of Technology) okulunda eğitimini tamamlayıp başarılı bir şekilde mezun olan ve aynı zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızıyla evli olduğu belirtilen Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar'ın Türkiye'de İHA ve SİHA üretiminde merkez konumda olduğu aktarıldı.

Baykar Savunma'nın ürettiği Bayraktar TB2 adlı SİHA'nın Libya ve Azerbaycan hükümetleri tarafından kullanıldığı ve bu SİHA'ların hükümetlerin çarpıcı sonuçlar almasını sağladığı belirtildi.

Türkiye'de mühendislerin tanklar için kendi motorlarını geliştirmeye çalıştığı, ayrıca İngiliz şirketi Rolls-Royce ile TUSAŞ'ın (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.) Milli Muharip Uçak (MMU) projesi için de anlaşmakta gecikmesi üzerine motor üretimi denemelerinin yapıldığı belirtildi. Ancak haberde bunun pahalı bir atılım olduğu da eklendi.

TÜRKİYE’NİN MÜTTEFİKLERİ RAHATSIZ OLUYOR

Haberde Bayraktar'ın, Erdoğan'ın kendine yetebilen bir Türk ordusu oluşturma amacında merkezi bir rol üstlendiği vurgulanarak, "Bu teçhizatların Türkiye'de üretilmesi için atılan adımlar Ankara'nın tedirgin edici bir şekilde yeni müttefikler bulmasına ve geleneksel NATO müttefikleriyle arasının açılmasına sebep oluyor." ifadesine yer verildi.

Ancak habere göre bu durum çeşitli riskler de barındırıyor. "Türkiye'nin müdahaleci dış politikası ve elit bir askeri teknoloji oluşturmak için her şeyi göze alması, Ankara'yı yalnız bırakabilir." denildi. Buna örnek olarak ise ABD'nin Türkiye'ye Rusya'dan S-400 Hava Savunma Sistemi alması dolayısıyla uyguladığı yaptırımlar hatırlatılıyor.

 “SÖYLEMESİ KOLAY”

Bloomberg'e konuşan Carnegie Europe Uluslararası Barış Vakfı düşünce kuruluşundan araştırmacı Raluca Csernatoni, "Türkiye öldürücü İHA ve SİHA pazarında hızlıca piyasa lideri ve yükselen bir güç olma yolunda yürüyor. Bu kendi kendine yeten bir savunma sanayii ve Erdoğan'ın yabancı silah sistemlerine bağımlılığı azaltma hedefinin bir parçası. Ancak söylemesi yapmasından daha kolay." diyerek Kanada'nın İHA üretimine parça göndermekten çekilme kararını hatırlattı.

Kanada, askeri teknolojisinin Dağlık Karabağ'da kullanılıp kullanılmadığı netleşinceye kadar Türkiye'ye İHA teknolojisi ihracatının bir kısmını dondurduğunu açıklamıştı.