Bursa'da düzenlenen "Mars 2050 Yaşam Alanı Fikir Yarışması” Jüri Ödül Töreni’nde Türkiye'nin uzay vizyonu ile ilgili açıklamalarda bulunan Serdar Hüseyin Yıldırım, birincil hedeflerinin 2028 yılında Ay'a yumuşak bir iniş yapmak olduğunu söyledi. Bu inişle Ay'a gönderilecek olan uzay aracının bazı veriler toplayıp bu verileri Türkiye'ye getireceğini vurguladı.

Yıldırım, Türkiye'nin 2028 yılı sonuna kadar Ay'a bir uzay aracı indirmek istediğini açıkladı. Bunun zor ancak imkânsız olmadığını belirten Yıldırım, yapılacak çalışmaların Türkiye'yi başka bir boyuta taşıyacağını söylüyor.

TÜRKİYE UZAY AJANSI

Aralık 2018'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yayınladığı kararnameyle kurulan Türkiye Uzay Ajansı, Ocak 2019'da yapılan ilk toplantıyla birlikte Milli Uzay Programı'nın yol haritasını oluşturarak ayrıntıları paylaşmıştı. Ardından Cumhurbaşkanlığı Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde 9 Şubat 2021 itibariyle Milli Uzay Programı'nın tanıtımı gerçekleştirildi.

Yıldırım tarafından yapılan açıklamalara göre geçtiğimiz aylarda açıklanan Milli Uzay Programı, özellikle de diğer ülkeler tarafından büyük ilgi görmüştü. Bundan bir süre önce Türkiye Uzay Ajansı isminin kimse tarafından bilinmediğini, bilinse de çok önemsenmediğini söyleyen Yıldırım, Milli Uzay Programı'nın açıklanmasıyla aralarında ABD, Japonya, Rusya, Çin ve Avrupa ülkelerinin de olduğu pek çok kesimle iletişime geçmeye başladıklarını ifade etti.

Türkiye Uzay Ajansı başkanı, Türkiye'nin uzay hedeflerine ulaşmasının kolay olmadığını, ancak Türk insanının bunları yapabilecek kapasitede olduğunu düşünüyor. Bu bağlamda özellikle de 10 yıllık süreç için öngörülen hedeflerin tutturulacağının altını çizen Serdar Hüseyin Yıldırım, 2023 yılına kadar Ay ile temasın nihai hedefler için kritik önem arz ettiğini ve böylesi bir hamlenin, Cumhuriyet'in kurulduğu 100’üncü yıl için de ayrı bir anlama geleceğini belirtiyor.

Bugüne kadar Türkiye'de üretilmiş hiçbir aracın Dünya'nın manyetik alanının dışına çıkmadığının altını çizen Yıldırım'a göre yapılacak çalışmalar, Türkiye'yi bambaşka bir noktaya taşıyacak.

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım’ın konuyla ilgili açıklamaları ise şu şekide;

“İnşallah Ay'a da ulaşacağız. Önce 2023 sonuna kadar bir temas. Buna da açıklık getirmek istiyorum. Bizim nihai misyonumuz, 2028sonunakadar aya yumuşak iniş yapmak ve bir araç indirmek. Bir gezen araç ve bilimsel çalışma çerçevesinde oradan birtakım verileri toplayıp ülkemize ulaştırmak. Bu, Türkiye için çok devrim niteliğinde bir şeydir. Tüm misyon, zor zincir halkalarından oluşuyor. Bu halkaların hiçbiri tek tek yapılmamış, hatta denenmemiş şeyler.

Dolayısıyla bu zinciri tamamladığınızda büyük bir risk ortaya çıkıyor. 2028yılına ne kadar hazırlanırsak hazırlanalım bir yerde bir sıkıntıyla karşılaştığımızda misyonun yarım kalma ihtimali yüksek olacak. Bunun için ara misyon koymak istedik. 2023, Cumhuriyetimizin 100. yılı olduğu için önemli bir yıl. O senede bayrağımızı aya ulaştırmak güzel bir sembolik mana taşır ama bizim hedefimiz orada, uzayda bir motor ateşlemek. Kendi roket motorumuzu uzayda ateşlemek. Bunu ateşlediğimiz zaman zaten dünyadaki ilk 7 ülkenin arasına giriyoruz. Bunu yapabilen çok az sayıda ülke var.”