Başta akıllı telefon olmak üzere birçok teknolojik alet üreten Çin merkezli şirket Xiaomi, satışlarında gösterdiği başarıyı elektrikli otomobil sektörüne atılarak devam ettirmeyi hedefliyor. Xiaomi resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, şirketin bu sektöre büyük bir yatırım yapacağı açıklanırken, Xiaomi Akıllı Elektrikli Otomobil adındaki aracın ne zaman görüneceği konusunda da ayrıntılara yer verildi.

Şirkete yakın isimler, kesin olarak Xiaomi Car (Mi Car) adında bir elektrikli otomobil üretileceğini aktardı. Açıklamadaki bir başka detay ise bu sürecin sadece otomobilleri kapsamadığı. Xiaomi Smart Electric Vehicles tanımlamasına bakılacak olursa, Mi Scooter tarzında daha çeşitli bir ürün yelpazesi düşünülüyor.

10 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Geçtiğimiz ay elektrikli otomobil sektörüne gireceği konuşulan ve bu iddiaları reddeden Xiaomi’den resmi açıklama geldi. Şirket, elektrikli otomobil sektörü için tam 10 milyar dolarlık bir yatırım yapacağını açıkladı ve önümüzdeki üç yıl içerisinde elektrikli otomobilin yola çıkmasının beklendiğini aktardı.

Özellikle Çin anakarasındaki ve tüm dünyada artan elektrikli otomobil talebi nedeniyle, Apple, Samsung, Google, Sony ve Huawei gibi teknoloji devleri elektrikli otomobil sektörüne yoğun ilgi göstermeye başlamışlardı. Xiaomi de çağa ayak uydurabilmek ve rakiplerinin gerisinde kalmamak için elektrikli araç sektörüne yatırımda bulunma kararı aldı.

Küresel piyasalarda dikkat çeken seviyede olan çip kıtlığı yüzünden şirket, gelecek üç aylık gelirlerini piyasa tahminlerinin altında olarak bildirdi.

Reuters’ın kaynaklarından biri Xiaomi’nin ilk otomobilinin 2023 yılında ortaya çıkacağını belirtti. Çin’in en büyük kamyonet üreticisi olan Baoding merkezli Great Wall, bu yıl elektrikli ve akıllı araçlar için bağımsız bir marka kurmuştu.

Xiaomi, Great Wall Motor Company’nin fabrikasında elektrikli otomobil üretimi gerçekleştireceği haberi yayınlanmasının ardından teknoloji firmasının hissesi yüzde 6,7 oranında yükseldi.

Reuters’ın kaynaklarına göre firmanın üreteceği otomobil daha geniş bir kitleye paralel olarak farklı bir kitle hedefleyecek. Daha önce başka firmalara imalat hizmeti vermeyen Great Wall, projeyi hızlandırmak için mühendislik danışmanlığı yapacaklarını söyledi.

Firmanın mobilite stratejisi sadece elektrikli otomobilleri ilgilendirmiyor. Bunun yanında akıllı kabinler ve otonom sürüş gibi teknolojilerde firmanın hedefleri arasında.