Elektrikli araç (EV) üreticisi şirketler arasında, özellikle Çinli firmalardan kaynaklanan şiddetli rekabetle birlikte ‘indirim savaşı’ hız kazandı. Amerika Birleşik Devletleri merkezli otomobil şirketi Tesla’nın yaptığı söz konusu hamle ise, şirketin bu yılın ilk üç ayında küresel araç teslimatlarında keskin bir düşüş bildirmesinin ardından geliyor.

Vodafone CEO'su 5G tanıtımını beklediğini açıkladı Vodafone CEO'su 5G tanıtımını beklediğini açıkladı

Öte yandan, Tesla, Salı günü ABD borsası günü kapattıktan sonra 2024 yılının ilk çeyreğine ilişkin malî sonuçları açıklayacak. Sosyal medya platformu X’in de sahibi olan Elon Musk, yeni bir paylaşımında, “Üretimi taleple dengelemek için Tesla fiyatlarının sık sık değişmesi gerekiyor.” ifadesini kullandı. 

ÇİN’DE TESLA İNDİRİMİ

Tesla Çin’de yenilenen Model 3'ün başlangıç fiyatını 14 bin yuan birden düşürerek 231 bin 900 yuan'a kadar indirdi (1 milyon 61 bin TL).

ABD'de Model Y, Model X ve Model S araçların fiyatlarında Cuma günü 2 bin dolar (65 bin TL’ye denk geliyor) indirim yapıldı. 

Haber ajansı Reuters'e göre Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'daki diğer birçok ülkede de indirimler fiyatlara yansıdı. 

Şirket, bir yıl önce, kâr marjları pahasına fiyatları agresif bir şekilde düşürerek EV fiyat savaşını tetiklemişti. Otomotiv devi, eskiyen modellerini yenileme konusunda yavaş davranırken, Çin'deki BYD ve Nio gibi rakipleri daha ucuz modelleri piyasaya sürüyor. Çinli akıllı telefon üreticisi Xiaomi de geçen ay ilk elektrikli aracını piyasaya sürmüştü.

TESLA ÇOK SAYIDA İŞÇİYİ KOVACAK 

Geçtiğimiz hafta Tesla, küresel iş gücünün yüzde 10'undan fazlasını işten çıkarmayı planladığını duyurdu. Hafta sonu Elon Musk, Başbakan Narendra Modi ile görüşeceği Hindistan'a planladığı geziyi "çok ağır Tesla yükümlülükleri" nedeniyle erteleyeceğini söyledi.

Öte yandan, Tesla cephesindeki bir başka gelişme ise yeni modeli Cybertruck’ta ortaya çıkan hatadan kaynaklandı. Cuma günü firma, güvenlik endişeleri nedeniyle binlerce yeni Cybertruck'ı geri çağırdı. Sebep olarak da gaz pedallarının iç döşemeye sıkışma riskiyle karşı karşıya kalması ve bunun kaza olasılığını artırması gösterildi. 

Tesla'nın hisseleri bu yılın başından bu yana yüzde 40'tan fazla düştü. 

TESLA'DAN TÜRKİYE'DE ZAM 

Bu arada Tesla, birçok ülkede farklı modellerinin fiyatlarında indirime giderken, Türkiye’de yenilenen Model Y’nin fiyatı arttı. Türkiye için yenilenen Model Y kısa süre önce satışa çıkmıştı. 1 milyon 791 bin 451 TL başlangıç fiyatına sahip olacağı açıklanan Model Y’nin bugün itibarıyla en düşük donanım özelliklerine sahip versiyonunun fiyatı 2 milyon 605 bin 747 TL’ye yükseldi.