Meydana gelen asrın felaketinde 14 milyon kişinin doğrudan etkilendi. Depremde 53 bin 537 kişi ise hayatını kaybetti. Türkiye'nin 4 bir yerinden deprem şehitleri için anma törenleri düzenlenerek, yaşamını yitirenler dualarla yad edildi. 

Kahramanmaraş başta olmak üzere, Adıyaman, Adana, Çankırı, Gaziantep, Tokat, Kırıkkale Zonguldak, Şanlıurfa, Çanakkale ile birlikte 81 il bu gece ayaktaydı.

A A 20240206 33626528 33626525 T O K A T T A 6 S U B A T D E P R E M L E R I N D E H A Y A T I N I K A Y B E D E N L E R D U A L A R L A A N I L D IKahramanmraş  

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat depremlerinin yıl dönümü nedeniyle vatandaşlar, şehrin birçok noktasındaki enkaz alanlarında toplanarak deprem şehitleri anısına dua ediyor. Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin birinci yılında vefat eden depremzedeler unutulmadı. Kent merkezinin farklı noktalarında yıkılan binaların bulunduğu bölgelerde toplanan depremzedeler yakınları için Kur’an okuyup dua etti. Her enkazın başında ateş yakıp çorba ikramlarının da yapıldığı gecede vatandaşlar depremin yaşandığı 04.17’yi bekledi.

A A 20240206 33625138 33625128 G A Z I A N T E P T E D E P R E M I N Y I L D O N U M U N D E A N M A P R O G R A M I D U Z E N L E N D I

Adıyaman 

6 Şubat depreminin yıl dönümünde binlerce kişi tekbirler, sloganlar ve dualar ile hayatını kaybeden yakınlarını andı. Adıyaman Valiliği önünde toplanan binlerce vatandaş, protokol üyeleri ile birlikte Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan ve depremde duran Saat Kulesi’nin önünü kadar yürüdü. Depremin olduğu an 04.17’de zamanın durduğu saat kulesi etrafında toplanan kalabalık, saat kulesine karanfil bıraktı. Binlerce kişi ellerindeki siyah beyaz balonları gökyüzüne gönderdi. Sela okunarak, depremde hayatını kaybedenler için dualar okundu.

A A 20240206 33625115 33625111 K A H R A M A N M A R A S T A D E P R E M D E H A Y A T I N I K A Y B E D E N S P O R C U L A R A N I L D I

Çankırı 

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen ve "asrın felaketi" olarak adlandırılan depremlerin 1. yıl dönümünü Çankırı, ‘sessiz yürüyüş’ ile andı.
Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremlerde ölenler, depremin 1. yıl dönümünde Çankırı’da anıldı. Saatler 04.17’yi gösterdiğinde kent protokolü ve çok sayıda vatandaş depremde hayatını kaybedenler için sessizce yürüdü. Yaklaşık 15 dakika süren yürüyüş, Kuran-ı Kerim okunması ve dualar edilmesi ile son buldu.

A A 20240206 33625041 33625040 B U R D U R D A 6 S U B A T D E P R E M L E R I N I N Y I L D O N U M U N D E A N M A E T K I N L I G IAdana

Depremden etkilenen iller arasında yer alan Adana’da 13 apartman yıkılırken 418 kişi yaşamını kaybetti. Depremin yaşandığı 04.17’de yakınlarını kaybeden kişiler yıkılan apartmanların arsasında bir araya geldi. Dualar okunurken yakınları gözyaşları içerisinde hayatını kaybeden kişileri andı. Müteahhit Hasan Alpargün’ün yaptığı Çukurova ilçesine bağlı Güzelyalı Mahallesi'ndeki Alpargün Apartmanı sabah yaşanan ilk depremle birlikte yerle bir olmuştu. 96 kişinin hayatını kaybettiği Alpargün Apartmanı'nda aileler gözyaşları içerisinde hayatlarını kaybedenleri andı. Yakınları hayatını kaybedenlerin kıyafetlerini apartmanın arsasına getirerek üzerine karanfil koydu.

A A 20240206 33624961 33624960 H A T A Y D A 6 S U B A T T A H A Y A T I N I K A Y B E D E N L E R S E S S I Z Y U R U Y U S I L E A N I L D I

Gaziantep 

Gaziantep’in Şehitkamil ilçesi Naci Topçuoğlu Bulvarı Atatürk Mahallesi’nde bulunan 134 kişinin yaşamını yitirdiği ve 6 bloktan 4’ü yıkılan Ayşe-Mehmet Polat Sitesi merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde yıkıldı. 134 kişi enkaz altında kalarak hayatını kaybetti. Depremin yıl dönümünde yakınlarını enkaz altına kaybeden vatandaşlar enkaz başında Kuran-ı Kerim okutarak dua ettiler. Bina enkazının kaldırıldığı arsaya gelen vatandaşlar, kaybettikleri yakınlarını anmak için gecenin ilk saatlerinden itibaren nöbet tutmaya başladı. Depremzedeler, hafızalarında canlandırdıkları acı olaylar nedeniyle duygusal anlar yaşadı.

A A 20240206 33624961 33624959 H A T A Y D A 6 S U B A T T A H A Y A T I N I K A Y B E D E N L E R S E S S I Z Y U R U Y U S I L E A N I L D I

Tokat 

Tokat'ta 6 Şubat depreminde ölen vatandaşları anmak için saat 04.17'de program düzenlendi. AFAD İl Müdürlüğünde düzenlenen programa il protokolü tam kadro katıldı. 6 Şubat depreminde İçişleri Bakanlığı tarafından Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, Adıyaman ili Gölbaşı ilçesine koordinatör vali olarak görevlendirildi. Tokat'tan Arama ve Kurtarmada; 42 ekip, 522 personel görev yapmış, 409 vatandaşımıza canlı, 560 vatandaşımızın cenazesine ulaşılmıştı. 13 Şubat 2023 tarihinde arama ve kurtarma sonlandırılmıştı. Hatay iline, 18 personel, 4 araç ile personel gönderilmiş, 193. ve 202. saatlerde vatandaşlarımız canlı olarak kurtarılmıştı. 193 personel, 19 araç ile acil sağlık hizmetleri yürütülmüş, tüm köyler taranmıştı.

Kırıkkale 

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremde hayatlarını kaybeden vatandaşlar için Kırıkkale'de anma programı düzenlendi. Kırıkkale Valiliği tarafından 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatlarını kaybeden vatandaşlar için anma programı düzenlendi. Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'nde (GAMER) ilk depremin yaşandığı saat 04.17'de düzenlenen programda, hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu. Programda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın deprem ile ilgili yaptığı açıklamalarının da olduğu video izlendi. Vali Mehmet Makas, gazetecilere yaptığı açıklamada, iki büyük depremin 11 ili etkilediğini belirterek, 53 bin kişinin de hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Türkiye'nin Filistin diplomasisi sürüyor Türkiye'nin Filistin diplomasisi sürüyor

Zonguldak

Zonguldak’ta maden işçileri saat 04.17’yi gösterdiğinde Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkisi altına alan asrın felaketinde hayatını kaybedenleri andı.
Geçen yıl 6 Şubat sabahı 04.17’de meydana gelen ve 11 ilde etkili olan deprem felaketi; yıl dönümünde Zonguldak’ta anıldı. Madenci Anıtı önünde bir araya gelen madenciler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, depremde hayatını kaybedenleri andı. Anma programına katılan maden işçisi Sadettin İnam, Adıyaman’dan 3 yaşındaki bir çocuğu ve annesini kurtardıklarını belirterek, “Ben Adıyaman’a gitmiştim. Adıyaman’da görev yapmıştım. Orada bazı faaliyetlere katıldım. O duygu yaşanması zor bir şey. Binalardan yaşayanları çıkartmaya çalıştım. 3 yaşında çocuk ile annesini kurtarmıştık. Bambaşka bir duygu.” dedi.

Şanlıurfa 

Kahramanmaraş merkezli depremlerin birinci yılı çerçevesinde Şanlıurfa'da hayatlarını kaybedenler için anma programı gerçekleştirildi. Şanlıurfa'da felaketin yıl dönümü dolayısıyla, 04.17'de 112 Acil Çağrı Merkezinde Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak başkanlığında değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Asrın Felaketi olarak nitelendirilen depremde hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşuyla başlayan toplantıda, AFAD tarafından depreme ilişkin hazırlanan "Asrın Felaketinde Asrın Dayanışması" isimli kısa filmi gösterildi. Vali Şıldak, depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır dileyerek, bir daha böyle felaketlerin yaşanmamasını temenni etti. 

Çanakkale 

Çanakkale’de geçen yıl 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremde hayatını kaybedenler depremin olduğu saat 04.17’de İl AFAD Merkezi’nde düzenlenen anma programı ile anıldı.