FETÖ'nün darbe girişimi sırasında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ndeki eylemlere ilişkin görülen davasında 72 sanık ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırıldı.

İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binada yapılan duruşmaya, 133 tutuklu sanık, müştekiler ve avukatlar katıldı.

Davayı karara bağlayan mahkeme, aralarında tutuklu sanıklar eski Yarbay Turgay Ödemiş ve eski Binbaşı Ahmet Taştan'ın da bulunduğu 72 sanığı "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırdı.

Mahkeme, 22 sanığa "Anayasal düzeni ortadan kaydırmaya teşebbüse yardım" suçundan 17 yıl yedişer ay, 5 sanığa da aynı suçtan 15'er yıl hapis cezası verdi.

39 sanığa verilen beraat kararını temyiz

Bu arada, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü davasında taleplerine aykırı olarak 39 sanığa verilen beraat kararını temyiz edecek.

Şenocak: Yeniden bir Kurtuluş Savaşı gerçekleştirildi

AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak, karar duruşması sonrası yaptığı açıklamada, 16 Temmuz sabahında bu ülkede yeniden bir Kurtuluş Savaşı'nın gerçekleştirildiğini belirterek, "Gönül isterdi ki bütün Türk milletinin her kesimiyle biz bunu verebilelim. Ama o gece Başkanımızın çağrısıyla sokaklara inen kardeşlerimizin yanı sıra, bu ülkeden kaçanları da bu toplum asla affetmeyecektir." dedi.

"Bütün sanıkların toptan cezalandırılması taraftarı değiliz"

Hukukçular Derneği 15 Temmuz Darbe Davaları Platformu Başkanı Mehmet Alagöz de şunları söyledi:

"Şehit yakınları ve gaziler bütün sanıkların cezalandırılmasını ve hiç kimsenin suçsuz yere mahkumiyet almasını istemez. Biz başından beri bu davada bazı kişilerle ilgili ayıklama yapılması gerektiğini düşünüyorduk. Fakat tutukluluk süresi iki yıldan fazla süren bir dava olduğu için tutukluluk süresi uzun. Bazı erlerin tahliye olmasını eskiden beri bekliyorduk. Bugüne kaldı. Ama bazılarıyla ilgili gerekçeli kararı görmemiz lazım. Sanıkların eylemlerini nasıl değerlendirdi, hangi maddelerden ceza verilmesini ve hangi maddelerden de beraat verilmesi yönünde karar verdiğini mahkeme ancak gerekçeli kararda izah edecek."

Şehitlerin isimleri okundu

Duruşmada Cumhurbaşkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, TBMM'nin avukatları ile müştekiler de hazır bulundu.

Duruşma başlamadan önce 15 Temmuz Derneği'nin organizasyonuyla salonda 34 şehidin ismi okundu. Mahkeme salonunda müştekilerin bulunduğu bölümdeki masalara 34 şehidi temsilen 34 Türk bayrağı yerleştirildi. 

Mahkeme Başkanı Taner Akıncı, duruşmayı açarak, dosyayı karara bağladıklarını söyledi. Akıncı'nın, kararı okuması yaklaşık bir saat sürdü. 

Mahkeme, aralarında tutuklu yargılanan davanın en yüksek rütbelileri eski Yarbay Turgay Ödemiş ve eski Binbaşı Ahmet Taştan'ın da bulunduğu 72 sanığı "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Mahkeme, 22 sanığa "Anayasal düzeni ortadan kaydırmaya teşebbüse yardım" suçundan 17 yıl yedişer ay, 5 sanığa da aynı suçtan 15'er yıl hapis cezası verdi.

Bazı sanıklar, 15 Temmuz'da köprüde yaşanan olaylar sırasında 34 kişinin şehit edilmesi nedeniyle "kasten öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edildi. 

Mahkeme, biri asteğmen, 43'ü er 44 sanığın da tüm suçlardan beraatine hükmetti.

Bazı şehit yakınları ve gaziler, beraat kararına tepki gösterdi. 

Sanık askeri öğrencilerin karar üzerine marş okumaya başlaması müştekilerin tepkisine yol açtı. Jandarma ekiplerince salondan çıkartılan sanıkların bazılarının müştekilerin bulunduğu bölüme doğru el sallamaları nedeniyle arbede yaşandı.

Süreç

Darbe girişiminin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianame, 14 Temmuz 2017'de tamamlandı.

İddianamenin İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilmesiyle Silivri Ceza İnfaz Kurumları karşısındaki binada yer alan büyük salonda görülen davanın ilk duruşması, 9 Ekim 2017'de yapıldı.

Yargılama boyunca şehit aileleri, gaziler, müştekiler, milletvekilleri, belediye başkanları ve vatandaşlar tüm duruşmaları takip ederek yoğun ilgi gösterdi. 

39. duruşmada mütalaa açıklandı 

Büyükçekmece Mimar Sinan Spor Salonu'nda yapılan 39. duruşmada ise cumhuriyet savcısı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. 

Mütalaada, 138 sanığın "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edildi. 

Davanın en yüksek rütbeli sanıkları eski Yarbay Turgay Ödemiş ve eski Binbaşı Ahmet Taştan'ın ayrıca "kasten öldürmek" suçundan otuz dörder kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması talep edilen mütalaada, "kasten öldürmeye teşebbüs", "kasten yaralama", "mala zarar vermek", "kamu malına zarar verme", "kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak" suçlarından Ödemiş'in 4 bin 131 yıldan 6 bin 526 yıla, Taştan'ın 4 bin 161 yıldan 6 bin 578 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istendi. 

Bazı sanıkların da "kasten öldürmeye teşebbüs", "kasten yaralamak", "mala zarar vermek", "kamu malına zarar vermek", "kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak" suçlarından değişen oranlarda hapisle cezalandırılması öngörülen mütalaada, sanıklar Yunus Emre Köse, Mustafa Bulut, Cengiz Varol, Orhan Can Kayışbacak ve Halil Telli'nin darbe kastıyla hareket etmediğine vurgu yapılarak, bu sanıkların beraati yönünde karar verilmesi talep edildi.