Cumhuriyet Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencileri Hilmi Öztürk, Sinan Manici ve Burak Karakaya, 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı kapsamında, asansör kazalarında olası ölüm ya da yaralanmaların önüne geçebilmek amacıyla "Öldürmeyen Asansör" adlı proje hazırladı.

Projede, asansör boşluğunun zeminine 7 sarımlık 10 yay yerleştiren öğrenciler, böylece asansör kabini düştüğü zaman çarpma hızını yavaşlatmayı amaçlıyor. Yayların geriye fırlatmaması için de asansör boşluğunun kenarlarına yapılan elektrikli mekanizma ile de kabin kilitleniyor.

"Kazalar sonucu ölümleri sona erdirmek için tasarladık"
Projeyi geliştiren öğrencilerden Hilmi Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, asansör kazalarında insanların hayatını kaybettiğine ilişkin haberlerini duyduklarında üzüldüklerini söyledi.

Okudukları bir haberden etkilenerek projeyi hazırladıklarını belirten Öztürk, "3 ay önce bir gazetede asansör kazası haberine yer verildi. 3 inşaat işçisinin asansörün düşmesi sonucunda hayatını kaybettiği bildiriliyordu. Biz de bu tür kazalar sonucu ölümleri sona erdirmek için bu projeyi tasarladık." dedi.



Öztürk, proje ile asansör kazalarının en hafif şekilde atlatılmasını sağlamayı amaçladıklarını anlattı.

"Küçük asansörlerden en büyük asansörlere kadar uygulanabilir"
Sinan Manici ise projelerinde asansör boşluğundaki zemine yaylar yerleştirdiklerine işaret ederek şöyle konuştu:

"Yayların en önemli özelliği, gerektiğinde sıkıştırılabilmesi, gerektiğinde de eski şeklini alabilmesidir. Projemizde kabin boşluğuna 7 sarımlık 10 yay yerleştiriyoruz. Böylece asansör kabini düştüğü zaman yaylar çarpma hızını hafifletiyor. Yaylar nedeniyle kabinin geri fırlamaması için de asansör boşluğunun kenarlara elektrikli mekanizma koyduk. Böylece asansör kilitleniyor. Bu sayede yaşanabilecek asansör düşme kazalarında yaralanma ya da ölüm riskini asgariye indirebileceğimizi düşünüyorum."



Projenin geliştirilebileceğini dile getiren Manici, "Asansör kabininin içerisine hava yastıkları yerleştirilerek düşme esnasında insanların sarsılıp çarpması da önlenebilir. Proje bu sayede daha da ileriye taşınmış olur. Proje, küçük asansörlerden en büyük asansörlere kadar uygulanabilir." değerlendirmesini yaptı.

Okul Müdürü Ahmet Yolcu ise projeyi öğrencilerin danışman öğretmen olmadan tasarladığını anlatarak "Çok güzel düşünülmüş, anlamlı bir çalışma. İnşallah asansör kazalarına çözüm olur." dedi.