Sezer’in, Manavgat’ın Evrenseki Mahallesi’nde bulunan 200 dönümlük çiftliğinde yaklaşık bin 200 keçi, 6 bine yakın koyun, 300’e yakın manda ve bine yakın inek doğal ortamda yetiştiriliyor ve hayvanların sütleri, İtalya, Fransa ve Hollanda menşeli peynirlerin yapımında kullanılıyor.
Yaklaşık 5 yıldan beri İtalyan ustaların gözetiminde üretilen peynirlerin ünü giderek artarken peynirlere yurt dışından da talep gelmeye başladı.
Girişim hikayesini Sezer Group Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Sezer, çiftliği para kazanmak amacıyla değil, emeklilik döneminde 1994 yılında hobi amaçlı olarak kurduğunu söyledi.
Çiftlikte üretilen İtalya, Fransa ve Hollanda peynirleri ile keçi peyniri, manda yoğurdu, manda kaymağı ve süt ürünlerinin öncelikle kendi otellerinde tüketildiğini, ününün giderek yayılmasıyla ürünlerin market raflarında da yer almaya başladığını kaydetti.
Türkiye’nin gelişmesi için üretmek gerektiğini anlatan Sezer, şöyle konuştu:
“Üretmeden muasır medeniyetler seviyesine ulaşmamız mümkün değil. Yani üretin de ne üretirseniz üretin. Burada ürettiğimiz parmesan Türkiye’nin ithal ettiği peynirler arasındaydı. Hollanda menşeli gouda, edam, maasdam, Fransa menşeli mimolette gibi peynirler de döviz karşılığı yurt dışından ithal edilen peynirler. Türkiye’de belli kesimin kullandığı bu peynirler de yılda yaklaşık bin 500-2 bin ton arasında ithal ediliyor. Biz çiftlikte İtalya, Hollanda ve Fransa menşeli 24-25 çeşit peynir üretiyoruz. Bu kadar çeşit peyniri bir arada üretmek hakikaten zor.
Biz bunu başardık. Sürdürmek için de bütün gücümüzle çalışıyoruz. Bizim üretimimizle bu boşluğun yüzde 70’ini doldurduk. Yani bizim üretimimizle ithalat yaklaşık yüzde 70 azaldı. Peynirlerimizi tamamen çiftlikte doğal koşullarda üretilen hayvanlardan elde edilen sütlerle yapıyoruz.”