AA Editör Masası'na konuk olan Başbakan Vekili ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, gündemi değerlendirdi, soruları cevapladı. 

Başbakan Vekili ve Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, terör örgütü hakkında yaptığı açıklamada, "Örgüt, tarihi boyunca hiç olmadığı kadar çok desteği almaktadır, dışarıdan almaktadır. Bu kadar silahlı, cani, gaddar bir örgüt bir barış havarisiymiş gibi gösteriliyor dünya kamuoyunda." ifadelerini kullandı.

Terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonları da değerlendiren Kurtulmuşsözlerine şöyle devam etti:

"Terör dediğimiz sadece karşımızdaki birkaç bin militandan ibaret bir mesele değildir, Türkiye'nin beka meselesidir. Bununla ilgili de ciddiyetle bu sürecin üzerine gidilmektedir. Ümit ederim ki sonuç alınır. Ama 'şu gün biter, bugün biter' demek yanlış olur, kamuoyunu yanıltma olur."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Terör örgütü yöneticileri ve onların güdümünde hareket edenler zaman zaman, müzakere, görüşme, çözüm gibi laflar ediyorlar. Ortada müzakere edilecek, görüşülecek bir konu yoktur" dediğinin hatırlatılmasının ardından, "2009 yılında başlayan ve yürütülen çözüm süreci tamamen bitti diyebilir miyiz? Bundan sonra Milli Birlik ve Kardeşlik Süreci nasıl devam edecek. Aktörleri kimler olacak?" şeklindeki soru üzerine Kurtulmuş, Türkiye'nin terör meselesiyle uzun yıllar yüzleştiğini, 38-40 yıldır terörün Türkiye'de devam ettiğini bildirdi.

Kurtulmuş, "AK Parti iktidarları döneminde, Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakan olduğu dönemde de bu meselenin huzur, barış içerisinde çözülebilmesi için fevkalade önemli adımlar atıldı. Asimilasyon, Kürt kimliğinin reddi, insanlara devlet politikası ve devlet ideolojisinin dışında başka hiçbir seçenek bırakmayan o eski Türkiye'nin alışkanlıkları AK Parti'nin iktidarları zamanında büyük ölçüde değişti" ifadesini kullandı.

"Biz devleti, milleti korumak mecburiyetindeyiz"

Başbakan Vekili ve Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Biz devleti, milleti korumak mecburiyetindeyiz. Kimseyi haksız yere suçlayarak, kimsenin bireysel, kişisel haklarına saldırıda bulunmayız. Burada FETÖ örgütüyle yapılan mücadele, hukuk içerisinde yapılan bir mücadeledir, devam edecek olan bir mücadeledir. Nasıl 'PKK ile mücadele ne zaman bitecek' derseniz, 'FETÖ grubuyla mücadele ne zaman bitecek' derseniz, onun da tarihini veremeyiz." şeklinde konuştu.

"Cinsiyetçi, insan haklarına aykırı bir tutumdur"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'na yönelik sözleri hakkında, "Bu, cinsiyetçi, insan haklarına aykırı, siyasi edebe, üsluba, insanlığa, vicdana aykırı bir tutumdur" değerlendirmesinde bulunan Kurtulmuş, "Bu tutumu acilen değiştirmesi lazım. Çok açık söylüyorum, eğer Kılıçdaroğlu bu tutumunu değiştirmezse bu gafı kendi siyasi hayatının sonu olacaktır." dedi.

'Artık anayasa yapma dönemindeyiz'

Kurtulmuş, Anayasa çalışmalarıyla ilgili şunları söyledi:

"Artık anayasa yazma devri geride kalmıştır, anayasa yapma dönemindeyiz. Anayasa yapmak, milletin isteklerini, taleplerini milletin temsilcileri vasıtasıyla bir metin haline dönüştürülmesidir. Yoksa bir metnin millete zorla empoze edilmesi değildir. Türkiye'nin bu noktaya geldiğine inanıyoruz ve inşallah sonuç alacağız."