Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerikan yayın kuruluşu CNN'in internet sitesinde yer alan makalesinde, siyasi görüş, milliyet, din ve kültür farklılıklarına bakılmaksızın herkesin barış ve adalet istediğini vurguladı.

İslam dünyasının bugün üzücü bir şekilde adalet ve barış eksikliğinden muzdarip olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak'tan Suriye'ye, Libya'dan Filistin'e, Yemen'den Orta Afrika Cumhuriyeti'ne milyonlarca Müslümanın yaşamları için mücadele ederken aynı zamanda barış, istikrar ve onur arzuladığını bildirdi.

Terörist örgütlerin ve kana susamış rejimlerin, antik kentleri mahvettiğini, İslam medeniyetinin en saygın sanat eserlerini, kütüphanelerini, camilerini ve diğer tarihi kalıntılarını yok ettiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Silahlı çatışmalar, iç savaşlar, başarısız devletler ve tarihi geçmiş siyasi yapılar birçok Müslüman ülkeyi barış ve güvenlikten mahrum bırakırken, İslam dünyası, 1. Dünya Savaşı sonrası karşı karşıya kalınan en ciddi zorluklardan birinin ağırlığı altında eziliyor."

Tüm bunların, Suriye'de ya da başka bir yerde, bölgenin tarihinden, değerlerinden ve sosyolojisinden bihaber yabancı ülkelerin askeri müdahalesiyle ya da meşru olmayan hükümetleri desteklemesiyle daha da şiddetlendiğine dikkati çeken Erdoğan, diğer yanda mezhepçiliğin Müslümanlar arasında daha büyük anlaşmazlıklara neden olduğunu ifade etti. 

Birçok Müslümanın, özellikle gençlerin, kendilerini DAEŞ ve El-Kaide gibi terörist örgütlerin mesajlarına karşı korunmasız hissetmekte olduğunu dile getiren Erdoğan, bunun, İslam ülkelerinin kayıtsız kalamayacağı, kalmaması gereken bir mesele olduğunun altını çizdi.

"Terör örgütleri arasında seçim yapmak büyük bir hatadır"

Uluslararası toplumun, dünyayı tehdit eden terörist gruplarla ilgili prensipli bir duruş göstermediğine dikkati çeken Erdoğan,

"Suriye'nin kuzeyinde, PKK'nın Suriye şubesi PYD/YPG, Arapları, Türkmenleri ve rakip Kürt grupları göç etmeye zorluyor ve etnik temizlik yapıyor. Terör örgütleri arasında seçim yapmak ve 'iyi terörist', 'kötü terörist' diye hayali bir ayrım yapmak çok büyük bir bir hatadır. Terörizmle mücadelede çifte standartların uygulanması bu örgütlerin cesaretlendirilmesine neden oluyor ve teröre karşı yürütülen küresel savaşı baltalıyor. Bugün terörizmi yenmenin tek yolu, Müslümanlarla dünyanın geri kalanının daha sıkı bir işbirliği yapmasıdır. İstanbul'da bu hafta bir araya gelen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üye devletlerinin terörizme karşı küresel bir mücadeleye öncülük edeceğinden şüphem yok."