Bloomberg’in yayınladığı habere göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarını “soykırım” olarak nitelendirmesine karşılık olarak 1980'de ABD ile imzalanan savunma ve ekonomik işbirliği anlaşmasını askıya almak istiyor. Bloomberg'in ismi açıklanmayan üst düzey bir kaynağına dayandırdığı haberine göre Erdoğan, Biden'a verilecek yanıt üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

KARŞILIK NE OLACAK?

Erdoğan'ın kabineyi toplayarak ABD'ye verilecek yanıtları duyurmayı planlandığını belirten kaynak, üzerinden durulan seçenekler arasında 1980'de ABD ile imzalanan savunma ve ekonomik işbirliği anlaşmasını askıya alınması bulunduğunu kaydetti.

Söz konusu anlaşma, geçmişte Suriye ve Irak'taki çatışmalar sırasında Türkiye'nin ABD'yle ortak çalışmalar yürütmesine imkan tanımıştı.

Anlaşmanın bir bölümünde ise, "Taraflar, ekonomik ve savunma konuları arasında yakın ilişkiler olduğunu ve sağlam bir savunmanın, sağlam ekonomiye dayandığı gerçeğini kabul ederek ve Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilatı'nın üyeleri olarak karşılıklı sorumluluklarını yerine getirebilmek için birbirlerine yardım etmek amacıyla, Kuzey Atlantik Antlaşmasının ikinci maddesinde Öngörüldüğü üzere aralarındaki ekonomik işbirliğini, ticari, ekonomik, sınai, bilimsel ve teknolojik ilişkileri de kapsayacak biçimde geliştirmeye azami ölçüde çaba göstereceklerdir. Bu amaçla, Birleşik Devletler Hükümeti, Türkiye'nin kalkınma çabalarına, karşılıklı mutabakata varılmış mali ve teknik yardımları sağlamak için elinden gelen her türlü çabayı göstereceklerdir." metni geçmektedir.

ERDOĞAN’DAN BİDEN’A YANIT

ABD Başkanı Joe Biden'ın “soykırım” ifadelerine ilişkin dün ilk kez açıklama yapan Recep Tayyip Erdoğan, "Biden, 24 Nisanda yayımladığı mesajda coğrafyamızda 1 asırdan daha uzun süre önce yaşanmış acı olaylarla ilgili mesnetsiz, haksız ve hakikatlere aykırı ifadeler kullanmıştır. Hiç bir tarihi ve hukuki temeli bu hikayeler milletimizin her ferdi gibi bizi de üzmüştür." ifadelerini kullanmıştı.