Esenler'de Kurban Bayramı'nda muhtemel kazaların azaltılması, kesimlerin daha sağlıklı ve düzenli yapılabilmesi için açılan Kurban Kesim Elemanı Yetiştirme ve Geliştirme Kursu'nu başarıyla tamamlayan kursiyerler sertifikalarını aldılar. Kursiyerler, alanlarında uzman eğitmenler tarafından uygulamalı ve teorik olmak üzere iki aşamalı eğitimden geçirildiler. 



ATARDAMAR YARALANMALARINA DİKKAT!
Esenler Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen eğitimde kursiyerlere, kurban kesimiyle ilgili teorik bilgiler verildi. Esenler Halk Eğitim Merkezi İhsan Cankar, kursiyerlere kurban kesimi sırasında yaşanabilecek yaralanmalarda neler yapmaları gerektiğini anlattı. Kesim sırasında özellikle bıçak yaralanmalarının sıklıkla görüldüğüne dikkat çeken Cankar, “Atardamar yaralanmaları oldukça tehlikeli olabilir. Bu gibi durumlarda hemen yara olan bölüme tampon yapılarak 112 Acil ekiplerini aranmalı, aşırı kan kaybı söz konusu ise yaralı hemen hastaneye götürülmeli. Zira aşırı kan kaybının ölümlere varan sonuçları olabilir” dedi.

KURBAN KESİMİ ÖZENLE YAPILMALI
Esenler Belediyesi Veteriner Hekimi Muhammet Efe de, kursiyerlere "zoonoz" olarak tanımlanan ve halk sağlığı açısından bir tehdit oluşturan bulaşıcı hastalıklar konusunda bilgi verdi. Kurban kesiminde özellikle hayvanlardan kaynaklanan bulaşıcı hastalık riskine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Efe, etlerin kesimi, derinin yüzülmesi, iç organların vücuttan ayrılması ve bağırsakların çıkarılması noktasında tüm işlemlerin özenle yapılması gerektiğini söyledi. 

KESİM ALETLERİ DEZENFEKTE EDİLMELİ
Kurban kesimi sırasında mümkünse her hayvana bir bıçak kullanılması gerektiğinin önemine değinen Veteriner Hekim Muhammet Efe, “Bir hayvana bir bıçak kullanamıyorsak her kesimden sonra bıçağımızı mümkünse sıcak ve sabunlu su ile dezenfekte etmemiz gerekiyor. Aksi takdirde bulaşıcı hastalık riskiyle karşı karşıya kalabiliriz. Bir hayvanda bulunan hastalık, diğer hayvanlara ve dolaysıyla o kurbanların etlerini yiyecek kişilere bulaşacaktır” diye konuştu.

KURBANA EZİYET EDİLMEMELİ 
Esenler Müftülüğü'nde görevli Fatih Yiğit ise kursiyerleri kurban kesiminin dini yönü hakkında bilgilendirdi. Kurbana mani olan ve olmayan durumları anlatan Yiğit, "Abdestli olarak kurban kesmek her zaman tavsiye edilir. Bunların yanı sıra kurban kıbleye çevrilerek ve besmeleyle kesilmeli. Kesim öncesinde ve kesim sırasında hayvana kesinlikle eziyet etmemeli, aksine merhametli olunmalı" dedi.

KURBAN KESİMİNİN İNCELİKLERİNİ ÖĞRENDİLER
Teorik eğitimin ardından uygulamalı eğitime geçen kursiyerler, Esenler Belediyesi’ne ait otobüslerle Esenyurt'taki özel bir kesimhaneye götürüldü. Burada profesyonel kasaplar tarafından canlı olarak, kurban kesim öncesi muayene, zapt-u rapt, kesim işlemi, şişirme, tulum çıkarma ve açma yöntemiyle yüzme eğitimleri, deri muhafazası, çevre sağlığı ve atıkların uzaklaştırılması, olası bulaşıcı hastalıkları (zoonozlar) tanıma ve tedbir, et muhafaza işleme ve tüketimi ile ilgili uygulamalı eğitimler alan kursiyerler, kurban kesiminin tüm inceliklerini uzmanlarından öğrendiler.

KURSİYERLERE SERTİFİKALARI VERİLDİ 
Eğitimlerin sonunda kursiyerlere Esenler Halk Eğitim Merkezi tarafından “Kurban Kesim Elemanı” sertifikası verildi. Sertifikalarını alan kursiyerler, Kurban Bayramı'nda güvenli bir şekilde kurban kesebilecekler.