FETÖ darbe girişimi, soruşturmalarla aydınlatılmaya çalışılırken, perde arkasında kurulan karanlık işbirlikleri de gün yüzüne çıkmaya başladı. Askeri istihbarat, FETÖ darbe girişimi sırasında bölücü terör örgütü PKK'nın eylem talimatlarını rapor etti. Gizli mahreçli belgede, örgütün darbe girişimi sırasında “askerlere saldırılmaması” emri verdiği ortaya çıktı. KONGRA-GEL (PKK)/KCK sözde Kuzey Alan Karargahı muhaberecisi tarafından 19 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen muhaberede, 16 Temmuz'da “Askerlere karşı sıradan eylemlerin şimdilik durdurulması” yönünde talimat verildiği anımsatıldı.

ASKERE SALDIRMAYIN
19 Temmuz itibariyle bu talimatın iptal edildiği belirtilirken, yeni talimat olarak, “yurt içindeki tüm grupların askerlerin faaliyetlerine karşı dikkatli olması ve askerlere karşı etkili eylemler yapması” istendi. Darbe girişiminin sürdüğü 16 Temmuz'da saldırıların durdurulması talimatı veren, girişimin başarılı olmayacağını anlayınca da 19 Temmuz'da saldırıların daha da arttırılmasını isteyen örgüt, talimatında ayrıca sözde Amed Eyaletindeki grupların sokağa çıkma yasağının uygulandığı yerlerde toplumsal ve silahlı/bireysel eylemler gerçekleştirmesini, uygun fırsatlar aranarak kuşatma engelini kırmaya çalışmasını istedi. Bu talimat, “güvenlik güçleri tarafından Diyarbakır'da kontrolü sağlanmış bölgelere yönelik eylemlerin arttırılması” şeklinde yorumlandı.

FETÖ VE PKK KAOS SALDIRILARI YAPACAK
FETÖ'ye bağlı 12 Albay'ın 15 Temmuz gecesi PKK terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ı kaçırıp PKK'ya teslim etme planını uygulayamadan yakayı ele verdi. Darbe işbirliği karşılığında albayların Öcalan'ı kaçırıp PKK'ya teslim edeceği iddia ediliyor. Gülen'in teröristleri üzerinden Türkiye'de darbe ve iç savaş senaryosunu devreye sokanların PKK'ya da bu yönde talimatlar verdiği, iki yapının da aynı merkezlerce yönetildiğini ortaya koyuyor. Darbe başarısız olunca FETÖ ve PKK'nın ortak kaos planını devreye sokacağı, Gülen'e bağlı asker ve polislerin örgüt ile birlikte terör saldırılarına başlayacağından endişe ediliyor.

DİKKAT ÇEKEN SESSİZLİK
PKK terör örgütünün bir süredir güvenlik güçlerine saldırılarını durdurması da talimatlara uyulduğunu gösteriyor. Darbe girişiminden kısa bir süre öncesine kadar askeri lojmanları, karakolları, askeri servis araçlarını bombalı saldırılarının hedefine alan örgüt, son 1 aydır büyük bir eyleme başvurmuyordu. Son olarak 23 Haziran'da Mardin'in Ömerli ilçesinde PKK militanları tarafından İlçe Jandarma Komutanlığı'na bomba yüklü araçla saldırı düzenlenmiş, olayda, yoldan geçen bir TIR sürücüsü ölürken, üçü asker 12 kişi yaralanmıştı.

19 Temmuz'da 3 ayrı saldırı
Bu tarihten sonra PKK sessizliğe bürünürken, 19 Temmuz'dan itibaren terörist saldırılarını tekrar başlattı. Trabzon'un Maçka ilçesinde 19 Temmuz sabahı gerçekleştirilen silahlı saldırıda 3 polis şehit oldu, biri sivil, 4'ü polis olmak 5 kişi yaralandı. Polis ve Jandarma Özel Harekat saldırıyı gerçekleştiren teröristleri yakalamak üzere bölgede operasyon başlattı. Yine aynı gün PKK'lı teröristler Mardin'in Dargeçit İlçesi'nde polis lojmanlarına roketatar ve uzun namlulu silahlarla saldırdı. Tunceli Hozat ilçesinde ise Yenibaş Jandarma Karakol Komutanlığı'na erzak taşıyan sivil kamyonet ile yakıt taşıyan sivil tanker, PKK'lıların saldırısına uğradı.

Yeni Şafak