Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni ele geçirmeye kalkışan Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki hain darbe girişimi sırasında gerçekleştirdikleri saldırılar ve hainlikleriyle ön plana çıkan birçok isme, mahkemelerde hesap soruldu.

Devletin önemli kurumlarına sızarak darbe girişimine kalkışan FETÖ'ye karşı yürütülen kararlı mücadele sonucu yakalanarak Türk yargısına teslim edilen terör örgütünün öne çıkan isimleri, ağırlaştırılmış müebbet ve çeşitli oranlardaki hapis cezalarına çarptırıldı.

FETÖ ile ilişkileri tespit edilen binlerce kişi gerçekleştirilen operasyonlarla devletin kurumlarından temizlenirken, Cumhurbaşkanına suikast düzenleyen, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni bombalayan, vatandaşların üzerine savaş uçakları, tank ve silahlarla ateş açan hainler cezalandırıldı.

Suikast timi sanıklarına ağırlaştırılmış müebbet hapis

AA muhabirinin yaptığı derlemeye göre, FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve 2 polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin 47 sanığın yargılandığı davada Özel Kuvvetler, Sualtı Taarruz (SAT) ve Muharebe Arama Kurtarma (MAK) ekiplerinden oluşan suikast timi sanıklarından 31'ine 4'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Suikast timini yöneten eski tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş, Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesince "Anayasayı ihlal", "Cumhurbaşkanına suikast" ve 2 kez "yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme" suçunu işlediği gerekçesiyle 4 kez ağırlaştırılmış müebbet, "nitelikli kasten yaralama" "nitelikli kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından da 24 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

"Menfez paşası"na 4 kez ağırlaştırılmış müebbet

Özel Kuvvetler, SAT ve MAK ekiplerinden oluşan suikast timinde yer alan FETÖ'nün "Çiğli üs imamı" eski Başçavuş Zekeriya Kuzu, girişim başarısız olunca ormanlık alana kaçtı.

Düzenlenen operasyonda bir menfezde saklanırken yakalanan Kuzu, "Anayasayı ihlal", "Cumhurbaşkanına suikast" ve 2 kez "yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme" suçunu işlediği gerekçesiyle 4 kez ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edildi.

Sanık Kuzu'ya "Cumhurbaşkanına hakaret", "nitelikli kasten yaralama", "nitelikli konut dokunulmazlığını ihlal", "nitelikli kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" ve "nitelikli yağma" suçlarından da toplam 82,5 yıl hapis cezası verildi.

Girişim sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yerini öğrenmek ve bu bilgiyi suikast timine iletmekle görevlendirilen eski Cumhurbaşkanlığı Başyaveri Kurmay Albay Ali Yazıcı da yargılandığı davadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, "sanığın eyleminin suça yardım etme boyutunda kaldığı" gerekçesiyle cezayı 18 yıla düşürdü. Sanık Yazıcı hakkında ayrıca Genelkurmay çatı davası ve Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı davasında ağırlaştırılmış müebbet dahil çeşitli cezalar talep ediliyor.