Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski TBMM binasında düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi 1. Toplantısı Açılış Töreni'ne katıldı. 

Bakanlar ve milletvekillerine hitap eden Erdoğan, "Yeni yönetim sistemimize göre kurduğumuz kabinemizin ilk toplantısını yapacağımız günde tıpkı bundan 98 yıl önce olduğu gibi yapalım istedik. Duyguluyum, zira bu çatının altında böyle bir başlangıç yapmak çok şeyler hatırlatıyor bize, değerlerimiz, kutsallarımız açısından çok şeyler hatırlatıyor." ifadelerini kullandı. 

Erdoğan, "Hemen yanımızdaki 1. Meclis binasında başlayıp 1924'ten itibaren bu binada süren büyük mücadeleyi bir kez daha yad etmek üzere buradayız. Bu toplantıyı orada yapmadık zira hem Mecliste sayı itibarıyla koltuk adedi az, burası ise ancak yetiyordu. Ve bir diğer özeliği de 1. Meclis başlangıçtı, burası devamdı. Şimdiyse bizler de devamın devamını yapıyoruz." diye konuştu. 

Erdoğan, "Türkiye'nin 24 Haziran seçimleriyle yaşadığı tarihi dönüşümün ilk adımını milli iradenin tecelligahı olan bu kutlu çatının altında milletimizin şahitliğinde atıyoruz. Meclisin açılışı için cuma saati, bu mübarek günün bereketi ve feyzinden istifade edebilmek amacıyla seçilmişti. Biz de bir mübarek cuma günü aynı hissiyatla burada toplandık." ifadesini kullandı

"Atatürk ile tüm kahramanlarımızı tazimle, rahmetle yad ediyorum" 

Tıpkı 98 yıl önce olduğu gibi bugün de milli iradenin üzerinde hiçbir fani güç tanımadıklarını vurgulayan Erdoğan, "Bu vesileyle Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı, 1. Meclisimizin ve devletimizin ilk başkanı, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile istiklalimizin kazanılmasında emeği geçen tüm milletvekillerimizi, komutanlarımızı, askerlerimizi, 7'sinden 77'sine erkeğinden kadınına tüm kahramanlarımızı tazimle, rahmetle yad ediyorum. Ruhlarına gelin birer Fatiha okuyalım." dedi. 

Başkan Erdoğan, Anadolu'nun kapılarının ebedi yurt olarak açıldığı Malazgirt'ten bugüne kadar dini, devleti, bayrağı uğruna toprağa düşmüş tüm şehitler ve gazilere Allah'tan rahmet diledi. 

"Türkiye ve Türk milleti olarak yeni bir başlangıç yaptık" 

Başkan Erdoğan, geçmişte eski TBMM binasının sıralarında devleti kurtarmak ve istiklali sağlamak için bir araya gelindiğine işaret ederek, "Bugün ise Türkiye'yi 2023 hedeflerine ulaştırarak dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirmenin kararlılığıyla buradayız. Evlatlarımızın da 2053 ve 2071 vizyonlarını hayata geçirdiklerinde milletimizle sevinçlerini yine burada bu çatı altında paylaşacaklarına inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu. 

Erdoğan, pazartesi günü yapılan Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni'ndeki konuşmasını anımsatarak, şöyle devam etti:

"Türkiye ve Türk milleti olarak yeni bir başlangıç yaptık. Bu yeni başlangıcın amacı ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine yükseltme idealimize daha kolay ve hızlı bir şekilde ulaşabilmektir. Meclisimiz en iyi kanunları çıkartacak, en iyi yasama faaliyetlerini yürütecek, buna inanıyorum. Hükümetimiz en iyi icraatları yapacak, en iyi yürütme faaliyetlerini gerçekleştirecek, buna inanıyorum. 

Yargımız bağımsız ve tarafsız bir şekilde adaletin tecellisi için çalışacak, buna da inanıyorum. Sivil toplum kuruluşlarımız, medyamız, iş dünyamız, esnafımız, sanatkarımız, sporcumuz, sanatçımız velhasıl milletimizin her bir kesimi kendi üzerine düşenleri en güzel şekilde yerine getirecek ve böylece Türkiye'mizi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkartacağız."

"Hepimiz dur durak bilmeden çalışacağız"

Başkan Erdoğan, eski TBMM Binası'nda düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi 1. Toplantısı Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, "Geleceğimize güvenle bakabileceğimiz bir Türkiye inşa edene kadar hepimiz dur durak bilmeden çalışacağız." ifadesini kullandı. 

Erdoğan şunları kaydetti: 

"Yaşadığımız her hadise, bu ülkede hayatımızı sürdürebilmemizin bir bedeli olduğunu gösteriyor. Bu bedel kimi zaman Çanakkale'deki gibi ölümün üzerine yürümektir. Bu bedel kimi zaman İstiklal Harbinde olduğu gibi küllerinden yeniden doğmak mecburiyetinde kalmaktır. Bu bedel, kimi zaman darbelere, vesayete, her türlü tuzağa ve oyuna karşı dimdik ayakta durabilmektir. Madem bedel ödüyoruz öyleyse ülke ve millet olarak her alanda hakkımız olanı da alabilelim istiyoruz." 

"Bizim öfkemiz, milletimizin öfkesidir"

"Kendi siyasi ve ekonomik hırslarını toplumun çıkarlarının önüne koyan küçük bir güruhu saymazsanız, milletimizin istediği de işte budur" diyen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Biz milletimizle yola çıkmış, nice engelleri yine milletimizle aşarak bugünlere gelmiş bir kadroyuz. Bizim davamız, milletimizin davasıdır. Bizim derdimiz, milletimizin derdidir. Bizim mücadelemiz, milletimizin mücadelesidir. Bizim öfkemiz de milletimizin öfkesidir. Bizim yanımızda milletimiz var, karşımızda terör örgütleri, onları destekleyen güçler var. Karşımızda ülkemizin büyümesinden, gelişmesinden, kalkınmasından rahatsız olanlar var. Karşımızda yaptığımız yatırımları hazmedemeyen, bunun için her birine bir kulp takmaya çalışan sinsi rakiplerimiz var. İçeride ve dışarıda, karşımızda maziden atiye kurduğumuz köprüyle milletimizin özgüveninin artmasından çılgına dönenler var. Karşımızda kendi halklarına sağlayamadıkları demokratik ve imkanların ülkemizde yaşanmasını geleceklerine tehdit olarak görenler var. Bugüne kadar hep dediğimiz gibi bize Allah yeter, bize milletimiz yeter."

Allah'ın yardımı ve milletin desteği yanlarında olduğu müddetçe üzerinden gelemeyecekleri tehdit ve kazanamayacakları mücadele olmadığını vurgulayan Erdoğan, bunun için her fırsatta "tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet" diyerek Rabia'yı haykırmaya devam edeceklerini söyledi. 

"Kadınlarımıza verilecek desteklerimiz var" 

Erdoğan, kol kanat gerilecek mazlum vatandaşların da olduğunu dile getirerek, "Tarlasında hasadını kaldırıp bereketini görmek için gün sayan çiftçilerimize verilecek daha çok müjdelerimiz var. Ayrımcılıkla mücadele ederek bugünlere gelen kadınlarımıza hayatın her alanında verecek yeni desteklerimiz var. Biz sözlerimizin, vaatlerimizin hep arkasında durduk, bundan sonra da duracağız." dedi.  

Helikopterler bomba yağdırırken sokağa çıkanların şehadete yürüdüğünü dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Onlar bir şeye inanmışlardı. 'Şüheda fışkıracak toprağı sıksan, şüheda! Canı, cananı, bütün varımı alsın da Hüda, etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda' demişler, böyle yürümüşler. 

15 Temmuz gecesi yaşadıklarımızdan sonra hep birlikte elimizi açıp tıpkı Akif gibi Rabb'imizden bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmamasını dilemiştik. İnşallah, bundan sonra sadece zafer marşları yazacağız. İnşallah, bundan sonra çocuklarımıza sadece başarılarımızın hikayelerini anlatacağız. İnşallah, bundan sonra geleceğimize hep güvenle, sevgiyle, umutla bakacağız."