Güvenlik güçleri tarafından yapılan değerlendirmede, Aralık 2015'te başlatılanoperasyonlardan önce Kandil başta olmak üzere Irak'ın kuzeyi ve yurt içindeki hedeflere yönelik hava harekatlarının bölücü terör örgütünü baskı altına aldığı kaydedildi.

İkiyaka dağları ve Doski Vadisi'nde örgütün çok miktarda zayiat verdiği belirtilen değerlendirmede, Irak kuzeyindeki lojistik tesisleri, silah ve mühimmat depoları, barınma alanları, sığınakları, yer üstü ağır silah mevzileri yüzde 80-85 oranında imha edilerek, örgütün Irak'ın kuzeyinde adeta felç edildiğine vurgu yapıldı. Örgütün lojistik ikmalinin çoğunun Suriye kuzeyindeki PYD/YPG unsurları üzerinden Irak'ın kuzeyine taşımasına rağmen hava taarruzları nedeniyle beklediklerini bulamadıklarının altı çizildi.

Çok güvendikleri plan suya düştü

Sadece jandarma ve polis güçlerinin kendilerine müdahale edeceğini ve çok zayiat verdireceğini düşünen örgütün, TSK'nın da içinde bulunduğu organize, müşterek operasyonlarla bu çok güvendikleri planlarının, hazırlıklarının suya düştüğü ifade edildi.

Bununla birlikte gerçekleştirilen operasyonların, tüm güvenlik kuvvetlerinin ilgili unsurlarının kaynaşmasına, iş birliği içinde güzel bir sinerji oluşturmalarına ve karşılıklı dayanışmalarına sebep olduğu vurgulanan değerlendirmede, bölgede örgüte yakın ve büyük gelir sağlayan "uyuşturucu baronları" gibi gelir kapılarının da büyük darbe yediği tespitine yer verildi.

"Barikat ve çukur siyaseti" çöktü

Terör örgütü mensuplarının telsiz konuşmalarındaki kalkışmayı başaramadıkları, çok kayıp verdikleri, kaçmak istedikleri gibi ifadelerin örgüt içindeki çatışmayı ve çözülmeyi gösterdiğinin altı çizilen değerlendirmede, elebaşların etkisiz hale getirilmesinin de moral olarak "barikat ve çukur siyasetleri"ni çökerttiği vurgulandı.

"Türkiye'yi karalama çabaları amacına ulaşamadı"

Uluslararası kamuoyunda Türkiye'yi karalamak, kendi halkına ve şehirlerine zarar veren bir devlet olarak gösterme çabalarının, operasyonlardaki hassasiyet ve şeffaflık ile amacına ulaşmadığı belirtilen değerlendirmede, "Tam tersine 'terör örgütü mü, değil mi?' diye kasıtlı olarak net tavır sergilemeyen bazı ülkeleri de 'Evet bunlar terör örgütüdür' deme noktasına getirmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Eylemler kırsala yöneldi

Değerlendirmede, il ve ilçelerde büyük bir hezimete uğrayan bölücü terör örgütü, sözde liderlerinin çağrılarıyla eylemlerini kırsala yönlendirdiği ancak başlangıçtan itibaren kar, kış, yağmur, soğuk demeden kırsaldaki teröristlere karşı da operasyonlara ara verilmeden devam edildiği bildirildi.