İlk defa bir Türk bilim adamı Nobel kimya ödülünü aldı. Prof. Dr. Aziz Sancar , kazandığı ödül ile ülkemizin iftihar vesilesi oldu. Kolay değil, yıllardır böyle bir ödüle hasrettik.
Aziz Bey, halen Kuzey Caroline Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik bölümünde öğretim üyesi olarak görevini sürdürüyor.
Kendisi 4 yıldan fazla yurt dışında kalmasına rağmen memleketini bir an bile unutmayan şahsiyetli bir bilim adamı.Ödülünü kazandıktan sonra televizyon ve gazetelere verdiği demeçlerinde ‘’ Kendim ve memleketim adına çok sevindim. Memleketim bana olağanüstü bir tıp eğitimi verdi ve buradaki başarımın kaynağı oldu. O bakımdan ana vatanıma çok minnettarım.’’ Şeklinde konuşması ne kadar mütevazi ve samimi olduğunu ortaya koyuyor.
Aslında Aziz Sancar Bey’in bu başarısı resmen azmin zaferi hükmünde. 1946 yılında Mardin’in Savur ilçesinde başlayan hayat hikayesi uzun bir zaman yokluğa aldırmadan çalışarak devam etti. Ailesi okuma yazma bilmiyordu ama çocuklarına okumaları için ellerinden geleni yapıyordu. 8kardeşten 7.si olan Aziz Bey , çok okuyordu. 1971 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’ni bitirdi. 2 yıl kadar memleketi Savur’da sağlık ocağı doktorluğu yaptı. Kendisinin açıklamasına göre hayatının en mutlu günlerini burada geçirdi. Fakat , araştırmak ve keşfetmek istediği şeyler olduğundan dolayı yurt dışına gitmeye karar verdi. 1974 yılında doktora çalışması için gittiği Amerika’da kaldı. Burada kendini yetiştirdi.
Amerika’da kaldığı sürece gece gündüz çalıştı. Gençlere , ülkenize mutlaka dönün çağrısı yapıyor. ‘’ O dönem imkanlar kısıtlıydı. Türkiye’de istediğim araştırmaları yapamazdım. O nedenle dönmedim. Ama şimdi Türkiye değişti. Tavsiyem, evet buraya gelin, burayı görün ama sonra Türkiye’ye dönün.’’ Diyerek ülkesini her daim hatırlatıyor. Buradaki ülkesini beğenmeyen aydınların kulakları çınlasın bu arada.
Bizim burada Türklüğünden utanan ve aşağılık duygusuna kapılmış gafiller içinde bakın ne diyor. ‘’ Amerikalıdan saygı istiyorsan önce kendine saygı göstereceksin. Kendine saygı demek, Türk olduğunu unutmayacaksın. Ben Türküm dediğinde kendinizle gurur duyacaksınız ki karşınızdaki adamda size hürmet göstersin.’’ Bu açıklamadan sonra daha başka bir şey eklemeye gerek yok.
Prof. Dr. Aziz Sancar Hoca, 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü ,’’ DNA onarımı’’ hakkındaki bilimsel çalışmasıyla kazandı. Sancar, kazandığı ödülün bir kısmını 2007 yılında eşiyle birlikte kurdukları  Türk Yurdu’na harcayacak.Türk Yurdu , küçük çaplı bir öğrenci yurdu. Türk yemeklerinin ikram edildiği ve Türk kültürünün her vesileyle sürdürüldüğü bir vakıf.
Evet Aziz Sancar Hoca’yı tanıdınız. Böyle değerli kendini ve insanların yetişmesine vesile olan bir insanın hele hele kendi vatanını küçümsemeyen değerli bilim adamını tebrik ediyoruz. Kendisiyle iftihar ediyoruz.
Böyle bilgili, değerli insanımızın artması dileğiyle, kendisine iyi çalışmalar diliyoruz. Biz seni seviyoruz. Kendi  şahsiyetini kaybetmeyen Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar Hocamıza en içten kalbi sevgimizi gönderiyoruz. Allah(c.c) senden razı olsun hocam.
Nasipse devamı yarın