İnsanı bir damla sudan yaratan Rabbe koşulsuz iman sergilemek ne zor oldu bugünlerde. Ağzı laf yapanların cambazlığı içinde, hayasız, edepsiz ve fütursuzca söylemlerden sıyrılmak ne zor.

Allah insanı bir damla sudan yarattı. Tabi daha sonra çenesi çok kuvvetli olup düşman oldu. Hayvanları da yarattı; ancak onların çenesi insan kadar zarar verici olmadı.

Allah insana güç kuvvet verdi. Yer yüzündeki işlerini kolaylıkla halledebilsin diye. İnsan ne yaptı? Bu gücü ve kuvveti birbirini öldürmek için kullandır durdu.

Nizam ve iltizam içerisinde her şey sistem dahilinde çarkını döndürmeye çalışıyor. İnsanların hizmeti için yaratılan hayvanların sadece bir araç olarak görmekten çok ne büyük hikmetlerin içerisinde barındığını idrak etmek lazım.

Hayvanlar bizim kölemiz olmamakla birlikte bizde onların kulu değiliz. Kulluk vazifesi yalnız ona (cc) dır. Hal böyleyken yer yüzünde güç gösterisi kime? Hayvanlar üzerinde bu zulüm niye? Hesaba çekileceği günde haklı haksızın ayrılacağı mahkemeden habersiz bu zihniyet neden var?

Gök yüzünden yağmuru indiren odur. Yağmur suyuyla toprağın beslenmesi çeşitli nebatatların çıkmasına neden olur. Yeryüzündeki tüm canlıların ihtiyaçlarını giderdiği ve tek içme suyu bu yağmurdan gelmektedir. Sadece insanlar içinde değil, ırmaklar, denizler ve okyanuslar gemilerin geçişi için, insanların hizmetine sunulmuştur.

Hayvanların bu suyla ve topraktan biten bitkiyle beslenerek boy atıp yetiştiği, daha sonra insanlar için ısıtacak yünler, büyük besin zinciri olan etlerinden istifade etmek faydalı birçok şeylerden bir kaçıdır.

Binici hayvanların yol kat edici özelliği günümüz taşıtları gölgesinde kalmış olsa da varlıklarını bir şekilde sürdürmekte insan yapımı taşıtların hüküm süremediği bölgeler ve koşullarda insanların ihtiyaçlarına gidermektedirler.

Yer yüzünde bunca nimeti saymakla bitmez. Ayaklarımızın bastığı bu topraklardaki gibi insanlığın hizmetine sunulan bazı nimetlerde gök yüzünde de mevcuttur.

Allah (cc) geceyi, gündüzü, güneşi ve ayı insanın hizmetine sundu. Yağmur suyuyla karışan yeryüzünde güneşin ışınlarıyla topraktan her türlü bitki göğe doğru yükselip yeşermektedir. Güneş aydınlığının görünmez ışınlarıyla insan vücuduna sağladığı yararlı vitaminler ve ekosistem nazarında bitkiler üzerinde sürdürdüğü sayısız nimetler.

Akıl sahipleri için her zerre miktarında nice dersler ve ibretler vardır. Bütün bunlar kulun Rabbine verdiği nimetlerden faydalanıp istifa etmemiz ve bunun karşılığında Ona şükretmemiz.

Bütün bunların karşılığı sadece kulluk vazifesi olan şükürdür.