Şerefli ve en güzel surette yaratılan insanın en önemli görevi, kendini yaratan Rabb’ini tanıması ve onun emirlerini hayatına uygulamasıdır. Böylelikle müslüman, bu fâni hayat süresince insanlara iyilik etmekle görevlendirilmiştir. Müslümanın hedefi en nihayetinde iyilik yapmaktır. Yaşadığı sürece hayatının büyük bir kısmını iyiliğe harcamalı ve Allah’a karşı gelmemesidir. 

Müslümanın görevi Allah’a kul olmasıdır. Kulluk vazifesi ise rıza-i ilah’a tam manasıyla koşmaktır. Bu yüce hedefe varmak için büyün Müslümanlar birbirine yardım etmelidir. Düşeni görmezden gelmemeli aksine yardım elini uzatmalı.

Kolay tabi bunları söylemek. Hayatın gün geçtikçe zor olduğu şu günlerde, kendi benliğine yakın çevresine en önemlisi ailesine bakmaktan erinen insanlardan medet ummak ne zor. Hele o insanlar arasında olup bile bile çukura düşmek ne acı verici. 

Müminler her anda ve koşulda birbirlerine yardım elini uzatmalıdır. Günah işlemekte ve ölçüyü aşmakta iş birliği yapmamalıdır. Günahlarına birebir olmak şöyle dursun laf ile de desteklememeli olumlu şekilde yorum yapılmamalıdır. 

Peygamber efendimiz Müslümanın birbirlerine yardım etmeleri gerektiği ve aralarında doğacak olan tefrikanın nelere mal olacağını şu hadisi şerifte buyurmuştur: “Bir Müslüman; din kardeşine, zalim de olsa, mazlum da olsa yardım edecektir. Yani mazlumun elinden tutacak; zalimin eline vuracaktır. Zalimin zulmüne engel olmak, ona yardım etmektir.”

Böyle olunca Müslümanlar kardeş olduğu için birbirlerini sevecek koruyacak yardımlaşacak ve birbirlerine merhamet edecekler. Bir vücut oldukları için bir tarafları hasta olduğunda huzursuz olacaklarından uykusuz kalacak, ateşler içinde yandıklarından birbirinin acısını yüreklerinde hissedeceklerdir.

Müslümanlar birbirlerini her durumda savunmalıdır. Haklarını gasp etmemeli, din kardeşinin olmadığı alanlarda onun aleyhinde konuşmamalı gıybetini yaparak olmayan şeyler hakkında iftira atarak haklarını çiğnememelidir.

Nitekim, Allah’u Teala’nın en sevdiği kimse insanlara en faydalı olandır. O’nun en sevdiği davranış insanlara sevindirmek sıkıntılarını gidermek borçlarını ödemelerine yardımcı olmak karınlarını doyurmaktır.

Peygamber Efendimiz (sav) Müslümanların birbirine arka çıkmasını pek takdir eder. Onların birbirleriyle yardımlaşmalarını, el uzatmalarını tavsiye eder.