Konya'nın Seydişehir ilçesinde, tarihi, Seyyid Harun Veli'nin 713 yıl önce ilçeyi kurduğu dönemlere dayanan leblebicilik mesleğini devam ettiren sadece 3 kişi kaldı.

Beşinci kuşaktan leblebicilik mesleğini sürdüren 45 yaşındaki Hulusi Pekşenarslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, leblebi üretiminin geçmişte 365 tezgahla ilçenin en önemli geçim kaynağı olduğunu söyledi.

İlçede ekonomik şartların değişmesiyle iş yerlerinin bir bir kapanmaya başladığını belirten Pekşenarslan, şöyle konuştu:

Holiganbet color: rgb(92, 92, 92); font-family: 'Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif; font-size: 14px; line-height: 20px;" /> "Alüminyum fabrikasının 1970 yılında kurulmasıyla leblebi ustaları tezgahlarını kapatıp fabrikada işçi oldu. Bugün önlük takıp kalbur sallayan ne çırak kaldı ne de kalfa. Yeni nesil rağbet etmiyor. Bu çarşıda bir zamanlar 365 esnaf vardı. Türkiye'nin her tarafına leblebi gönderilirdi. Şimdi 3 kişi kaldık. Mesleğin son temsilcileriyiz. Bizden sonra bu da tarih olacak."

Pekşenarslan, nohudun 4 aşamadan geçerek leblebi çerezi haline geldiğine işaret ederek, "Nohut 30 günde leblebi haline geliyor. Zor bir zanaat. Bütün el zanaatları makineleşti ama bizde leblebicilik hala insan emeğine dayanıyor" dedi.