Hatay'ın Altınözü ilçesine bağlı Tokaçlı Mahallesi'nde yaşayan 80 yaşındaki Afdükya Çilingir, yaklaşık 60 yıl önce evlatlarına bakabilmek için başladığı hasır süslemesi el sanatını, ilerlemiş yaşına rağmen sürdürüyor.

Çoğunluğu yaşlı yaklaşık 400 kişinin bulunduğu Tokaçlı Mahallesi'nin sakinlerinden Afdükya nine, severek evlendiği eşini erken yaşta kaybedince iki evladına hem annelik hem de babalık yapmak zorunda kaldı.

O yıllarda evlatlarının geçimini sağlayabilmek için hasır örgüden ev eşyası ve süsü yapmaya başlayan Çilingir, yaklaşık 60 yıl boyunca elinden iğnesini bırakmadı.

Tarladan topladığı buğday saplarını kurutup farklı renklere boyayan ve örgü işiyle ekmek kasesinden duvar süsüne kadar çeşitli ürünler ortaya koyan Çilingir, ilerlemiş yaşına rağmen bu becerisini sürdürüyor.

Görenlere "Maşallah" dedirtiyor
Mahallenin sevilen ve güler yüzlü ninesi olarak da bilinen Çilingir'in, iğneyle açtığı deliklerden renkli sapları kolaylıkla geçirebilmesi, görenlere "Maşallah" dedirtiyor.

İki çocuk ve 9 torun sahibi Çilingir, AA muhabirine Türkçe bilmediği için Arapça yaptığı açıklamada, yıllar önce başladığı işi uzun yıllarca sürdürdüğünü ve bu becerisinden kazandığı parayla evlatlarını büyüttüğünü söyledi.

Şimdilerde ise hasır örgüleri torunlarına çeyiz olarak yaptığını anlatan Çilingir,"Yaklaşık 60 yıldır bu işi yapıyorum, bugüne kadar da çocuklarımı bunlarla büyütüp evlendirdim. Onlara bakabilmek için gece gündüz ilmek ilmek bunları dokudum. O zamanlar iyi para kazandırıyordu, el emeği göz nuru işlerdi bunlar. Çocuklarım çok küçüktü eşimi kaybettiğimde. Traktör kazasında yaşamını yitirdi. Bir başıma kaldım ama çocuklarıma bakmak zorundaydım, çalıştım, ürettim ve bunları satıp evlatlarıma baktım. Şimdi torunlarıma yapıyorum, hediye ediyorum onlara." ifadelerini kullandı.

Yaptığı işin kolay olmadığını vurgulayan Çilingir, "Bu sapların güneşin altında toplanması zor, kesmek ve biçmek emek istiyor, hasat zamanı tarlaya gidip topluyorum. Renklerini ben boyuyorum. Her bir tabak 5 ile 7 günümü alıyor. Gençken 3 günde bitiyordum şimdi yaşlandım artık." dedi.