Çocukluk döneminde kereste atölyesinde çalışırken boş zamanlarında ateşte ısıttığı tellerle ağaç üzerine şekiller çizmeye başlayan Mustafa Öncül, ahşap yakma sanatıyla bugüne dek yüzlerce esere imza attı.

Hiçbir eğitim almadan yaklaşık 45 yıldır ısıttığı metali ahşapla buluşturan 60 yaşındaki Öncül, Kapadokya bölgesindeki doğa harikası manzaraları, peri bacalarını ve yöreye özgü taş binaların görüntüsünü tahta parçalarının üzerine işliyor.

Ahşap süsleme sanatına farklı bir boyut ve estetik kazandırdığını belirten Mustafa Öncül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğunda keresteci olan babasının yanında Superbahis çalıştığı dönemde ısıttığı tellerle ağaçların üzerine şekiller çizmeye başladığını anlattı.

Merakla başladığı uğraşında zamanla ortaya güzel çizimler çıkmaya başladığını ve bunu sanata dönüştürdüğünü ifade eden Öncül, "Her güzel eser beni bu sanata daha da bağladı. İnsanlar kışın kahvehanede vakit tüketirken, ben yıllarımı bu sanatla uğraşıya verdim" dedi.

"Havya" adı verilen aleti edindikten sonra çok daha yorucu olan telle yakma işine son verdiğini kaydeden Mustafa Öncül, "Ahşabı havya ile işlemek, işimi daha da kolaylaştırıyor. Böylece çok daha detaylı çalışmalar yapmaya başladım" diye konuştu.