Çin'in kuzeybatısında yer alan Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde araştırmalarını sürdüren paleontologlar, keşfettikleri 5,7 santimetrelik bir ayak izinin yaklaşık 110 milyon yıl önce yaşamış olan ve “Wuerhosaurus” türü bir bebek dinozora ait olduğunu belirledi.

Sadece 5,7 santimetre uzunluğunda olan ayak izinin, uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonucunda Stegozor cinsi bebek bir dinozora ait olduğu anlaşıldı.

Bu keşif aynı zamanda şimdiye kadarki en küçük Stegozor baskısı olma özelliğini taşıyor.

BEBEKLER PARMAKLARININ UCUNDA YÜRÜYORDU

Queensland Üniversitesi'nden Dr. Anthony Romilla, yaptıkları keşfin Stegosauridae adlı dinozor familyasına mensup otçul ve zırhlı bir dinozora ait olduğunu söyledi ve "6 santimetreden daha küçük olan bu ayak izi, ünlü Stegosaurus’u içeren dinozorlar ailesi olan ve genel olarak bir Stegozor olarak bilinen otçul, zırhlı bir dinozor tarafından yapıldı.” dedi.

Genç Stegozorlar’ın kuşlar ve kediler gibi parmak uçlarında yürüdüğünü söyleyerek sözlerine devam eden Romilla, "Stegosaurus gibi, bu küçük dinozor da muhtemelen kuyruğunda sivri uçlara ve yetişkinken sırtında kemikli plakalara sahipti." ifadelerinde bulundu.

BİLİM ADINA ÖNEMLİ BİR KEŞİF

Araştırmacı ekip, ayak izinin konumunun dinozorun muhtemelen daha yaşlı ve yetişkin aile üyeleriyle çevrili olduğunu gösterdiğini söylüyor. Bölgede bulunan diğer başka ayak izleri ise 6 kat daha büyük.

Keşif ayrıca, ayak topuklarını da yere basarak yürüdükleri bilinen zırhlı dinozorların gençlik dönemlerinde topuklarına basmadan yürüyor olabileceklerini de açığa çıkardı. Bulunan ayak izi, dinozorun aynı türün yetişkinlerinin aksine parmaklarının üzerinde yürüdüğünü gösteriyor.

Baskıyı bulan Pekin'deki Çin Yerbilimleri Üniversitesi'nden paleontolog Dr. Lida Xing, “Stegosaur yaşlandıkça topuk yürüyüşüne geçebilirdi.” dedi.