Diyarbakır'daki tarihi İçkale'de milattan sonra 4'üncü yüzyılda Romalılar tarafından yapılan Saint George Kilisesi, Büyükşehir Belediyesi tarafından tamamlanan restorasyonunun ardından sanat galerisi olarak kullanılacak.

DAHA ÖNCE DE SANAT GALERİSİYDİ

Merkez Sur ilçesinde, tarihi İçkale'nin kuzeydoğu köşesinde yer alan ve Romalılar tarafından milattan sonra 4'üncü yüzyılda yönetim kilisesi olarak inşa edilen Saint George Kilisesi, 2020'de restorasyona alındı.

Daha önce de sanat galerisi olarak hizmet veren 1600 yıllık kilise, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı'nca restorasyonunun tamamlanmasıyla yeniden sanat galerisi olarak hizmet vermeye devam edecek.

1600 YAŞINDAKİ KİLİSE ADETA GENÇLEŞTİ

Geçen yıl Eylül ayında restorasyon çalışmasına başlayan ekipler, kubbe ve dam örtüsünde bazı bölümlerini tamir ederek, yalıtım uyguladı ve derzleri yeniledi.

Büyükşehir Belediyesi, tarihi yapının gece estetik görünmesini sağlamak için bahçenin zeminine ve kilisenin belirli bölümlerine spot ışıklar yerleştirdi.

“ÜZERİNDE İZLER BARINDIRIYOR”

Prof. Dr. Yıldız, Diyarbakır’da ilk inşa edilen kiliselerden biri ve yönetim kilisesi olması sebebiyle dönemin bütün izlerini üzerinde barındırdığını vurguluyor. Ayrıca kilisenin Artuklular döneminde de medrese olarak kullanıldığı biliniyor.

Restorasyonu tamamlanan kilisenin, sanat galerisi olarak hizmet vereceğini vurgulayan Prof. Dr. Yıldız, "Kilise daha önce sanat galerisi olarak kullanılıyordu. Son zamanlarda Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan onarım bitti. Bundan sonra da tekrar sanat galerisi olarak hem Diyarbakırlılara hem de dışarıdan gelen turistlere hizmet vermiş olacak." ifadelerinde bulundu.