EVİN MAKYAJI AKSESUARDIR

Camdan porselene, metalden deriye binlerce aksesuarı Byfk Collection markasıyla ürettiklerini vurgulayan Kent Dekor Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Kaya, “İç piyasada birçok bayilikler verdik. 20 üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz. Mobilya mağazaları, perde mağazaları, avize mağazaları muhakkak bizimle irtibata geçmeli. Satış şekilleri, işe bakışları, insana bakışları tamamen değişecek.” ifadelerini kullandı.

Süleyman ALPAYDIN

Sehpa başta olmak üzere camdan porselene, metalden deriye binlerce aksesuarı Byfk Collection markasıyla üreten ve bu sektörün lider markası Kent Dekor Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Kaya huzurlu mekânlar için tecrübelerini bizimle paylaştı…

Kent Dekor’un sektöre girişi ne zaman başladı?

Kent Dekor olarak aksesuar sektörüne 2012 yılın sonlarına doğru başta Çin olmak üzere, Hindistan, Almanya, İtalya ve Fransa’dan ürün ithal ederek sektöre başlamış olduk. 2018 Mart ayında Gümrük Vergileri’nin artması başta olmak üzere, ithalat vergileri, dövizin artışı, yabancı markaların dolar ile beraber ürünlere fiyat artışı yapmaları bizleri yerli üretim arayışına soktu.

“CUMHURBAŞKANIMIZ YERLİ ÜRETİMİ

TEŞVİKİ BİZLERİ CESARETLENDİRDİ”

Bunda Sayın Cumhurbaşkanımızın katkısı büyüktür. Hep, “Yerli üretim yapın” demeçleri bize güven verdi. Bizde ithalattan sıkılmıştık zaten, Çünkü dışarıdan ürün getirdiğimizde beraberinde birçok sorun getiriyordu. Müşterimiz ürün ile ilgili bir sıkıntı yaşadığı zaman hemen çözüm bekliyordu. Maalesef ki ürünü dışarıdan getirdiğimizden dolayı ürünle ilgili tüm servis hizmetleri de aksıyordu. Bu hizmeti de dışarıdan almak zorunda idik. Yani her yönüyle sıkıntılı bir süreçti...

Devletimizin yerli üretime destekleri nelerdir?

Devletimizin son dönemlerde yerli üretime verdiği destek yatırımcıyı daha da cesaretlendiriyor. Bu destekler üretime başlangıç için büyük önem taşımaktadır. Çünkü biz ilk önce hayal ediyorduk, fakat hayallerimizi gerçekleştirmede zorluk yaşıyorduk. Bu hayalimizi gerçekleştirirken devletimizin birimleri bize büyük kolaylıklar sağladı. Bu bağlamda şirketimiz bünyesinde İŞKUR’dan 14-15 tane arkadaşımızı istihdam ettik. Bu çalışan personelimizin altı aylık SGK ve maaşını devletimiz karşılamaktadır.

İLK FABRİKAYI ÇATALCA’DA AÇTIK

İlk yerli üretim fabrikanızı nerede açtınız, bu fabrikada neler üretiyorsunuz?

İlk yerli üretimimizi Seramik Porselen Reçine üzerine İstanbul Çatalca’ da kurduk. Bu fabrikamızda ev aksesuarları üretiyoruz. Bir de Adana’da Türkiye’de hemen hemen ilkleri yapılan sehpa fabrikası kurduk. Kaplama sistemi yapıyoruz. Şu an İtalya ayarında ürün üretiyoruz. Aylık 2 bin-2 bin 500 arası takım üretimimiz var. %50-%60’ı ihracata gidiyor. %40’ı iç piyasa da satıyoruz. Geçen sene 3. aydan bu yana ortalama 3,5-4 milyon dolarlık ürün ithalat edip getirirken, ona yakın ürünü ihracat yapıyoruz ve o kadar ithalatın önüne geçmiş bulunuyoruz ufak bir şirket olarak.

İthalat yaptığınız dönemde ürünlerin fiyatı ile yerli üretime geçtikten sonraki dönemde ürün fiyatı arasında fark oluştu mu?

Türkiye’de üretime geçtikten sonra fiyat politikamızda da büyük değişiklikler oldu. Şu an Çin ile fiyat ve kalite noktasında yarışabilecek seviyeye geldik. Çin’de 120 $ olan bir ürün Türkiye ye getirildiğinde 200 $ maliyeti oluşuyordu. Bizim yerli ve milli üretimimizdeki aynı ürünün fiyatı 110$’dır. Üretim yaptığımızdan dolayı bu göstergeler enflasyon rakamlarının aşağı doğru inmesinde de etkili oluyor.

 Ürün üretimi yanında aynı zamanda servis hizmeti ve ürün tedarik hizmeti maliyetlerimizde de büyük düşüşler yaşadı. Bu farklar müşterilerimize olumlu yansımış oldu tabii ki...

Türkiye’deki potansiyel nedir?

Aksesuarla renklendirme var, her şeye bir aksesuar koyuyoruz. Yatak odasında, mutfakta, banyoda… Bundan dolayı da bayanların ilgisini çekiyor. Bazı büyük mağazalar da objeler var. Küp, kitap objelerini Anadolu’da insanlar sosyal medyadan görüyorlardı. Biz bunları Anadolu’ya taşıdık. Her yaştan her kesimden insanlara ulaşıyoruz.

“DİZAYNI 4 GÜNDE YAPARAK SATIŞA HAZIR HALE GETİRİYORUZ”

Bayilik satışlarınız var mı, nasıl bir bayilik sistemi oluşturdunuz?

Bayilik sisteminde insanların ipoteklerini alıp banka teminat mektupları isteyip mağaza şu kadar masraf edecek bayilik sistemi içinde değiliz. Ekonominin içerisinde en asgari ücretle en asgari bir fiyatla içeriğinin sadece boya rengine karar veriyoruz. Yine yerli yapım lambalarla ürün odaklı ışıklandırmayla işimizi bitiriyoruz. Kendi yaptığımız raflarla beraber ürün sergimizi kuruyoruz.

100 metrekare mağaza sıfırdan açacak olan bir kişi 50-60-70 bin TL ödeneği var ise cebimdeki bu bayilikte direk ürün alıyor ve bayilik için ekstra bir ödeme yapmıyor. Dizaynda bir ödeme yapmıyor, isim hakkı ödemiyor. Dizaynı biz yapıyoruz. 4 günde halledip satışa başlatıyoruz.

“GELECEK 10 YILIN İŞİ EV AKSESUARI”

Bunun karşılığında mevcut bir perdecidir, mobilyacıdır, ev tekstili satıyordur bunun yanında da tamamlayıcı oluyordur. Bizim başlangıç noktamız da odur zaten. Şimdi gelecek olan 10 yılın işi ev aksesuarı olacaktır. Bir bayan makyajsız çıkmıyorsa, evin makyajı da aksesuardır. Banyoda kullanılıyor, lavaboda kullanılıyor, mutfakta, yatak odasında, salonda…

En çok ihtiyaç duyulan alan neresidir?

Salon diye düşünüyoruz ama dediğimiz gibi banyolar da salon gibi çiçeklerle süsleniyor. Banyolar şuan yaşam alanı gibi oluşmaya başladı.

Özellikle önemli olan mevcut perde mağazaları, mobilya mağazaları, avize mağazaları kesinlikle bizim tavsiyemiz odur. Esnaf arkadaşlara böyle işlere girerken tavsiye ederken hem mağazanın şeklini değiştiriyor, hem de ürünle beraber mağazasını değiştiriyor. Bir de içeriye giren çıkan sayısı çok fazlalaşıyor, haliyle biraz mutsuzluğunu mutluluğa doğru itiyor. İçeriye girdiğinizde çiçekler tablolar kristaller sehpalar insanın atmosferini havasını değiştiriyor.

Tüm sektörler için şunu söyleyeceğim; artık ürün satma olayı bitti, muhakkak istek ve talep olacak, koleksiyon ve sunum yapılması gerekiyor. Biz eskiden sehpa satıyorduk. Kişi gelip sehpa alıyordu. Şimdi sehpanın üzerinde iki mercan bir kitap bir vazo bir çiçek koyuyoruz. Komple bir set satmış oluyoruz. Hem bizim için iyi oluyor. Hem de mağaza sahibi için iyi bir satış oluyor.

“BAYİ KÂR MARJIMIZ ORTALAMA YÜZDE 45”

Bayilik sisteminde gelinen noktada ne var, tedarikleri sizden mi olacak?

Bartın’dan gelen birçok insan var. 100’e yakın görüşmelerimiz var, hâlâ devam ediyoruz. Beraberce yazıyoruz. Burada her bölgeye göre ürünlerin gamını belirliyoruz. Bayilerimizin kâr marjımız ortalama %45 ile %85 arasıdır. %45’ler kampanya yapacağı ürünler için, %85 de normal satacağı ürünler içindir.

İç piyasada ve dış piyasada etkili çalışıyor musunuz?

Hiçbir ihracatımız yoktu, bizim bu üretimle beraber 20 üzerinde ülkeye ihracat yapmaya başladık. Irak, Filistin, Ermenistan, Yunanistan, Almanya, Hollanda, Fransa, Belçika’ya ürün yolluyoruz. Bu üretimimizle beraber 3-4 ayda 17-18 ülkeye çıktı.

Rakip firmalar ile nasıl rekabet içerisinde yer alıyorsunuz? Müşteri sizi neden tercih etmeli?

Fiyat konusu, üretimdeki kalite, çeşitlilik ve hızlılıktır. Çin’de, Hindistan’da, Fransa’da çıkan bir ürünü kişi gidip orada beğenecek, yaptıracak, buraya gelmesi 3 ile 6 ay arası. Biz oradaki ürünü veya onu geliştirerek yaptığımız bir ürünü 1 haftada burada piyasaya dağıtıyoruz, yurtdışından ürün buraya gelene kadar biz o ürünü bitirmiş oluyoruz. Üretimin o avantajı var. Biz gördük, hissettik, istedik 1 hafta içerisinde isteğimiz ürünü üretebiliriz.

“SATIŞ SİSTEMİ, İŞE VE İNSANA BAKIŞ DEĞİŞECEK”

Ürününüzün daha çok kitlelere ulaşabilmesi için neler söylemek istersiniz?

Mobilya mağazaları, perde mağazaları, avize mağazaları muhakkak bizimle irtibata geçmeli. Satış şekilleri, işe bakışları, insana bakışları tamamen değişecek. Çok daha fazla insanla temas edecekler. İşlerine %30-40 daha değer katacaklar. Kendilerini değiştirerek iş yerinde ufak dokunuşlarla potansiyellerini arttırabilirler. Hem bu işten kazanırlar hem de kendi mevcutlarına gelecek çok insanla beraber devam ederler. İstihdam sağlayacak buna da büyük bir ölçüde katkı olacaklar. Bize gelsinler hem danışmanlıklarını yapalım hem ürün gösterelim hem kendi mağazalarını biz dizayn edelim ve bunun karşılığında da ücret talep etmeyelim.