Müslümanların coşkuyla karşıladığı mübârek Mevlid Kandili geldi. Rasülullah Efendimizin dünyayı şereflendirdiği bu mübarek geceyi ihya etmeye hazırlanan Müslümanlar, bu gecenin anlamı, önemi, Mevlid Kandili ile alakalı bilgileri merak ediyor. Mevlid Kandili ile ilgili hadisler var mı? konusu da mu bilgiler kapsamında yoğun bir şekilde araştırılıyor. Peki, Mevlid Kandili ile alakalı hadisler var mı? Peygamberimiz s.a.v. bu geceyle alakalı bir beyanatta veya işarette bulunmuş mu? Detaylar haberimizde…

Mevlid Kandili ile ilgili hadis-i şerifler var mı?

Hafız Ebü’l-Hattab İbni Dıhye Tenvir kitabında İbni Abbas Hazretleri’nden şöyle naklediyor;

İbni Abbas Hazretleri bir gün evinde oturmuş bir topluluğa Peygamber Efendimizin doğumunda meydana gelen hadiseleri anlatıp bununla seviniyordu. Allah’a hamd ederek Resulullaha Salat ü selâm getiriyorlardı. Peygamber Efendimiz yanlarına geldi şefaatim Size helal oldu diye buyurdu.

Ebu Derda Hazretleri’nden şöyle rivayet olunmuştur;

Ebu Derda r.a., Peygamber Efendimiz s.a.v. ile birlikte Amir el Ensari’nin evine uğradı. O, kızlarına ve ailesine Peygamber Efendimizin doğumunda meydana gelen hadiseleri öğretiyor ve ‘İşte o gün bu gündür! İşte o gün bugündür!’ diyordu. Resulullah efendimiz buyurdular ki, ‘Mmuhakkak Allahü Teala rahmet kapılarını senin için açtı, meleklerin tamamı sana istifade etmektedirler! Kim ki senin bu yaptığını yapar ise, senin gibi büyük derecelere kavuşur.’ (Muazzam Muhammed Mazhar Nakşibendi)

Mevlid, doğum zamanı demektir. Mevlid gecesi, Rebiul-evvel ayının 11. ve 12. günleri arasındaki gecedir. Peygamber efendimizin s.a.v. doğum günü, bütün Müslümanların bayramıdır.

Resulullah s.a.v. dünyaya gelince, amcası Ebu Leheb’in cariyesi Süveybe, (Kardeşin Abdullah’ın oğlu oldu) diyerek kendisine müjde getirince, sevinmişti. (Ona süt vermek şartıyla, seni azat ettim) demişti. Bunun için, Ebu Leheb’in, her mevlid gecesinde, azabı biraz hafifler. Mevlid gecesi sevinen, o geceye kıymet veren müminler pek çok sevab kazanır. Hâfız Muhammed ibni Cezeri Şafii diyor ki: (Ebu Leheb’e rüyada hali sorulduğunda, çok azap çekiyorum. Ancak, Resulullahın dünyaya gelişini müjdeleyen cariyemi sevincimden azat ettiğim için, her yıl, Rebiul-evvel ayının 12. geceleri, azabım hafifliyor) dedi. Ebu Leheb gibi azgın bir kâfirin azabı hafifleyince, O yüce Peygamberin ümmetinden olan bir mümin, Onun doğduğu gece sevinir, malını uygun yerlere dağıtır, ziyafet verir, böylece, Peygamberine olan sevgisini gösterirse, Allahü teâlâ onu Cennetine sokar. (M. Nasihat)

Resulullah efendimiz s.a.v., mevlid gecelerinde Eshab-ı kirama ziyafet verir, dünyayı teşrifindeki ve çocukluk zamanındaki şeyleri anlatırdı. Hazret-i Ebu Bekir de r.a., halifeyken, Eshab-ı kiramı toplar, Resulullah s.a.v. efendimizin doğumundaki olağanüstü hâlleri konuşurlardı. Bu gece, Resulullahın doğum zamanında görülen hâlleri, mucizeleri okumak, dinlemek, öğrenmek çok sevaptır.