Tesbih özellikle erkeklerin vazgeçilmez aksesuarlarından biridir. Dünya üzerinde tesbihin dini bir simge olması dışında aksesuar olarak kullanılması en çok Türkiye’de görülür.

Erkekler, tesbih çekmek kavramını birçok manaya gelen kavram ile eş değer tutarlar. Sabır çekmek, dert çekmek gibi…

Tesbih koleksiyonları ülkemizde oldukça revaçtadır. Erkekler, günlük olarak giydikleri kıyafet veya özel günler için giydiği kıyafetler için bile ayrı ayrı tesbih satın alırlar.

Tesbih alırken dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bu hususlar göz önünde bulundurulmadığı takdirde ya değerinden fazla ücret ödenir ya da gerçek özellikleri barındırmayan tesbih edinilir.

Tesbihler her bir parçası itibari ile değer kazanır veya kaybeder. İmamesi, püskülü, taş özelliği derken birçok özellik göz önünde bulundurularak seçim yapılmalıdır.

Tesbih alırken dikkat edilmesi gereken hususları kısaca aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  • Tesbihin parçaları tam olmalıdır. Taşlar, imame, püskül, başlık, kısım ayırıcı gibi parçaların eksiksiz ve noksan olması önemlidir.

  • Tesbih taneleri yani tesbihin taşları hep anı boyda ve ölçüde olmalıdır. Farklı ebat ve boyutlarda olan taşlar hem tesbih çekmeyi zorlaştırır hem de estetik açıdan kötü bir görüntü oluşturur.

  • Tesbihin değeri, kullanılan taşa ve işçiliğe göre farklılık gösterir. Kıymetli taşlardan yapılmış tesbihler ile plastikten yapılmış tesbihler aynı değerde olmazlar.

  • Tesbihin taneleri parlak, pürüzsüz ve göz alıcı olmalıdır. Yüzeyi pürüzlenmiş tesbihler tıpkı aynı boyutta olmayan tesbih taneleri gibi tesbih çekme zevkinden mahrum bırakabilir.

  • Tesbihin her bir parçası birbiri ile uyum içerisinde olmalı ve belirli bir ahenge göre tasarlanmalıdır.

  • Tesbih seçerken milimetrik metre veya hassas terazi kullanılması beklenemez ancak kaliteli bir tesbih imamesinden tutulup aşağı doğru sarkıtıldığında tanelerin sağa ve sola eşit miktarda dağıldığı gözlemlenmelidir. Sağa veya sola ağırlık yapıyorsa tasarım konusunda sıkıntı var demektir.

  • Özellikle internetten tesbih satın alırken güvenilir internet sitelerinden alış veriş yapmak son derece önemlidir. İnternetten güvenle tesbih almak için tesbih sektöründe rüştünü ispatlamış ve müşteri memnuniyetine önem veren internet sitelerinden alış veriş yapılmalıdır. Tesbih sektöründe markalaşmış ve güvenilir internet sitelerinden alış veriş yapmak satış sonrası destek için de son derece önemlidir.

Tesbih almadan önce tesbih çeşitleri konusunda da bilgi sahibi olmak gerekir. Genel olarak tesbih çeşitleri şunlardır.

Bu tesbih çeşitleri kendi aralarında da alt kısımlara ayrılırlar. Örneğin,

  • Damla Kehribar Tesbih

  • Sıkma Kehribar Tesbih

  • Ateş Kehribar

Gibi…