Her yıl, hava tahmincileri yazın gelişini Haziran ayının ilk günü karşılarken, diğerleri yazın gerçekten birkaç hafta sonra 20, 21 veya 22 Haziran'a düşen gündönümü ile başladığını iddia ediyor. mevsimler başlar ve biter?

Neden sorduğuna bağlı. Mevsimler iki şekilde tanımlanır : Dünyanın güneş etrafında dönerken konumuna dayanan astronomik mevsimler ve yıllık sıcaklık döngülerine dayanan meteorolojik mevsimler. Her ikisi de yılı ilkbahar, yaz, sonbahar ve kışa böler, ancak her biri için biraz farklı başlangıç ​​ve bitiş tarihleri ​​vardır. İşte ne anlama geldikleri ve onları nasıl ayırt edecekleri.

Astronomik mevsimler

İnsanlar mevsimi belirlemek için her zaman gökyüzüne bakmışlardır. Antik Roma, Jülyen takviminin tanıtılmasıyla bu mevsimleri resmi olarak işaretleyen ilk kişi oldu . O zamanlar, bugün esas olarak kullanılan Gregoryen takvimi ile tutarsızlıklar nedeniyle mevsimler modern çağdan farklı günlerde başladı . Şimdi, her astronomik mevsimin başlangıcı ya bir ekinoks ya da bir gündönümü ile işaretlenir.

Ekinokslar , Dünya gününün neredeyse ikiye bölündüğü zamandır. İlkbahar ve sonbaharda altı ayda bir, Dünya'nın yörüngesi ve eksen eğikliği birleştiğinde, güneş doğrudan Ekvator'un üzerine oturduğunda meydana gelirler. Bir ekinoksta, gezegenin kabaca yarısı aydınlık, diğer yarısı karanlıktır. Yeni sezon ilerledikçe, güneşin konumu değişmeye devam ediyor ve hangi yarım kürede yaşadığınıza bağlı olarak, gündönümü gelene kadar günler giderek daha hafif veya daha karanlık olacak.

Gündönümleri yılın en parlak ve en karanlık günlerini işaretler. Ayrıca Dünya'nın eğimi tarafından yönlendirilirler ve astronomik yaz ve kış başlangıcını işaretlerler. Kuzey Yarımküre güneşe doğru eğildiğinde, daha parlak ve yaz gibi hissedilirken, aynı zamanda, Güney Yarımküre güneşten uzaklaşarak onu karanlık bir kışa sokar.

Ancak mevsimleri ölçmek için kullanılan bu yöntem, bazı zorlukları da beraberinde getiriyor. Güneş yılı yaklaşık 365.2422 Dünya günü uzunluğundadır, bu da herhangi bir takvimin Dünya'nın güneş etrafındaki dönüşü ile mükemmel bir şekilde senkronize olmasını imkansız hale getirir . Sonuç olarak, astronomik mevsimler her yıl biraz farklı gün ve saatlerde başlar ve bu da tarım, ticaret ve daha pek çok alanda kullanılan iklim istatistiklerini tutmayı zorlaştırır . Bu yüzden hava tahmincileri ve klimatologlar bunun yerine meteorolojik mevsimlere yöneldiler.

Meteorolojik mevsimler

En azından  18. yüzyıldan beri , bilim adamları büyüme mevsimlerini ve diğer hava olaylarını tahmin etmek için daha iyi yöntemler aradılar. Zamanla bu, hem yıllık sıcaklıklar hem de sivil takvim ile daha yakından uyumlu olan meteorolojik mevsimler kavramına yol açtı.

Meteorolojik mevsimler astronomik mevsimlerden çok daha basittir. Takvim yılını, her biri tam olarak üç ay süren ve yıllık sıcaklık döngüsüne dayanan dört mevsime bölerler. Kış, yılın en soğuk üç ayında, yaz en sıcak üç ayında, ilkbahar ve sonbahar ise kalan geçiş aylarını işaret eder.

Kuzey Yarımkürede bu, her mevsimin başlangıç ​​tarihinin 1 Mart (ilkbahar), 1 Haziran (yaz), 1 Eylül (sonbahar) ve 1 Aralık (kış) olduğu anlamına gelir. Güney Yarım Küre'de mevsimler tersine çevrilir; ilkbahar eylülde, yaz aralıkta, sonbahar martta ve kış haziranda başlar.

Meteorolojik mevsimlerin tutarlılığı, meteorologların tahminlerde bulunmak ve mevsimleri birbirleriyle karşılaştırmak için gerekli olan karmaşık istatistiksel hesaplamaları yapmalarını sağlar. İklimbilimci Derek Arndt  2014'te Washington Post'a “Ayların kesirleri yerine tüm aylık veri parçalarıyla uğraşmak daha ekonomik ve daha mantıklıydı” dedi  . "Hayatlarımızı astronomik mevsimlerden çok aylar etrafında organize ediyoruz, bu yüzden bilgilerimiz buna uyuyor."

Peki yazın ilk günü ne zaman? 1 Haziran ya da yaz gündönümü değil - ikisi de.