Uygulamanın adı "Borcunu ödemeyenlerin haritası” (Laolai Ditu). Söz konusu mobil uygulamanın Çin’de vatandaşların güvenirliğinin puanlandığı "Sosyal Güven Sisteminin İnşası” programı kapsamında geliştirildiği ve güven sisteminin inşasına katkı yapacağı savunuluyor.

Ülkenin popüler mesajlaşma uygulaması WeChat üzerinden hizmet vereceği belirtilen mini uygulama kullanıcıya, 500 metre yakınındaki borçluların konumunu harita üzerinde gösterecek.

Uygulama ayrıca kullanıcılara "güvenilir olmayan" söz konusu kişilere ulaşma ve bu kişi veya şirketleri WeChat üzerinden teşhir etme olanağını sunuyor.

İhbarın ardından mobil uygulamayı yöneten yetkililer durumu mahkemeye bildirebilecek.

'Sosyal güven' başlığı altında puanlama sistemi

Çin yönetimi, 1,43 milyarlık dev nüfusunun davranışlarını izleyerek, "sosyal güven" başlığı altında sıralayacak büyük bir puanlama sistemi kuruyor. Sistem, vatandaşlarının "kaç puanlık birey olduğunu" belirleyip ödül ve ceza mekanizmasıyla toplumda güven oluşturmayı hedefliyor.

Program tüm vatandaşlar, firmalar ve kamu kurumlarını puanlandıran bir sistem kurulmasını öngörüyor. 2020'ye kadar tüm ülkeyi kapsayacak şekilde kurgulanan sistem çerçevesinde derecelendirme yapılıyor.

Orwell'in 1984 romanını hatırlatan program

İnsanlar "kaç puanlık birey olduğunu" ölçen sistemde puanı yüksek olanlar ödüllendirilirken, tablonun alt sıralarında "kara listeye" dahil edilerek yaptırımlara maruz bırakılıyor.

Ünlü yazar George Orwell'in "1984" adlı "Büyük Birader" romanında "gözüm sürekli üzerinde" mesajı verdiği belirtilen uygulamanın ülkede gerçek kimlik bilgileriyle kayıt zorunluluğu olan sosyal paylaşım siteleri, yüz tanıma özelliği olan kameralar, çevrimiçi ödeme metotları gibi platformlar üzerinden derlenecek bilgilerle 2020 itibarıyla tam kapsamlı olarak hayata geçirilmesi öngörülüyor.