Uluslararası Af Örgütü, Suriye'de Beşşar Esed rejiminin 5 yıl boyunca 13 bin muhalif mülteciyi gizlice asarak öldürdüğünü yayınladığı 'İnsan Mezbahası' başlıklı raporda açıkladı. Raporda idamların 'kırmızı bina'da gerçekleştiğine dair bilgiye de yer verildi.

BİNLERCE MAHKUM TOPLU İDAM EDİLDİ


2011'den bu yana iç savaşın yaşandığı Suriye'de, savaş sırasında gerçekleşen insanlık dışı olaylar, uluslararası kurumların araştırmaları sonucu ortaya çıkıyor.

Uluslararası Af Örgütü, Suriye'de Beşşar Esed rejiminin 5 yıl boyunca 13 bin muhalif mülteciyi gizlice asarak öldürdüğünü açıkladı. Örgütün yayınladığı 'İnsan Mezbahası' başlıklı raporda, Şam'da yer alan Sednaya Cezaevinde, binlerce mahkumun toplu şekilde idam edildiği belirtildi. Raporda yer alan katliamın detayları şöyle:

"2011 ve 2015 yılları arasında, Sednaya Hapishanesi'nde çoğu sivil muhaliflerden oluşan 13 bin tutuklu idam edildi. 13 bin mahkumun idamı, çoğunlukla haftada bir veya iki hafta aralıklarla gerçekleştirildi. 50'ye yakın mahkum, toplu olarak hücresinden çıkartılıyor ve asılıyor. Bu rakam toplandığında, 5 yıl içerisinde 13 bine yakın kişinin idam edildiği ortaya çıkıyor. Bu insanların tamamı Esed rejimine karşı çıkan muhalif sivillerden oluşuyor."

"İDAMLAR 'KIRMIZI BİNA'DA GERÇEKLEŞTİ"

Af Örgütü'nün araştırmaları, 2015-2016 yılları arasında gerçekleştirildi, Hapishanenin eski çalışanları, hakimler, avukatlar ve uluslararası uzmanların da aralarında bulunduğu 84 kişi ile birlikte yapıldı.

Hapishane sınırları içerisinde, mahkumların tutulduğu 'beyaz bina' ve gizli idamların gerçekleştirildiği 'kırmızı bina' yer alıyor. Beyaz binada tutulan mahkumlar, gece yarılarında toplu bir şekilde kırmızı binaya götürülerek burada tam bir gizlilik içinde infaz ediliyor.

Hapishanede, idamlara şahitlik eden eski bir hakim, "Mahkumlar idam edildikten sonra, burada 10-15 dakika kadar bekletiliyordu" diyor. Öldürülen mahkumların cesetlerinin bir süre sonra, bölgedeki askeri hastaneye kaldırıldığı ve ölüm sebebi olarak, "Kalp krizi, solunum yetmezliği" gibi ifadelerin yazılarak, gece yarılarında Şam kırsalındaki çeşitli mezarlıklara toplu olarak defnedildikleri ifade ediliyor.

İdam emirlerinin Esed tarafından verildiğinin kaydedildiği raporda, şu ifadeler yer aldı:

"İdamların emri, en üst düzey hükümet yetkilileri tarafından veriliyordu. İdam cezaları, Büyük Suriye Müftüsü tarafından ya da Beşşar Esed'e vekalet eden savunma bakanı veya genelkurmay başkanı tarafından onaylanıyordu."

Uluslararası Af Örgütü, raporunda Suriye yetkililerine yargısız infazlar ile Saydnaya ve diğer tüm rejim hapishanelerindeki insanlık dışı muamele ve işkenceleri durdurma çağrısı yaptı.