Sokak lezzetleri, Türk mutfağının en önemli ve en sevilen tatlarındandır. Her şehrin kendine özgü, farklı pişirme teknikleri ve sunum biçimleri ile sokak lezzetleri âdeta birer lezzet durağı görevi görür. Son yıllarda ise bu lezzetler mekânların içine de girmeye başladı. Peki, bu durum sokak lezzetlerinin ruhuna ne katıyor?

Bu lezzetlerin mekân içine girmelerinin aslıda birçok faydası bulunuyor. Hijyen standartlarının yükselmesi, daha düzenli ve konforlu bir ortam sunulması ve sokak lezzetlerinin daha geniş kitlelere ulaşması gibi faydalar sıralanabilir. Ayrıca, mekânlaşma bu lezzetlerin unutulmasını ve yok olmasını da önleyebilir.

İşte size İstanbul’un dört bir tarafından artık mekânlarda sunulan sokak lezzetlerine birkaç örnek:

İlki Beykoz’da sucuk ve köftede iddialı “Benekli Kız Köfte Sucuk Burger”. İkincisi Fatih’te döner ve sandviçiyle gençlerin tercihi “Kuzey Büfe”. Üçüncüsü Üsküdar’da kokoreç ve köftesiyle tanınan gastronomi sokağındaki “Dayılar Kokoreç”. Dördüncüsü ise Pendik sahilde churros tatlısı ile bilinen “The Churros & Bubble Tea”.

  • Benekli Kız Köfte Sucuk Burger

Daha önce köşemde yazdığım Döner Ağacı restoranın sahibi Yunus Karaduman, geçtiğimiz aylarda İntiba Döner markasının ortaklarından biri olarak yine grubun içinde, Beykoz Soğuksu'da yeni bir lezzet markası oluşturarak bir mekân açtı. Karaduman’ın, Benekli Kız Köfte Sucuk Burger adını verdiği mekân şık tasarımıyla dikkati çekiyor ve sokak lezzeti severler için de ideal bir yer.

Düve çiftliğiyle başlayan lezzet

Biga ve Gönen bölgesinde inek olmayan, biraz daha genç, siyah beyaz renkte bir hayvan ırkı olan düvelerden oluşan bir çiftlikleri olduğunu belirten Yunus Karaduman, “İntiba olarak hep döner ile anıldık. Burayı açma gayemiz, kendi çiftliğimizdeki etten hem sokak lezzetlerinden sucuk-köfte hem de iyi bir kasap ve lezzetli bir burger olsun istedik. Hikâyenin temelinde, düve ile başlayan bir çalışma ve bölgenin de böyle bir mekâna ihtiyaç duyması var. Afyon’da yediğimiz gerçek bir sokak lezzeti olan sucuk ekmeği burada kendi üretimimizle yiyebileceksiniz” diyor. Menüde klasik sokak lezzetlerinin yanı sıra kasap ızgara seçenekleri de yer alıyor. Tezgâhtan seçtiğiniz etler ızgarada pişirildikten sonra masanıza geliyor.

Bol meze ve ikram

Benekli Kız’da lezzet sadece etle sınırlı değil tabii ki; mezelerden oluşan ikramlar da oldukça bol. Hamburger, köfte ve piyaz gibi ürünler de denenmiş ve çok beğenilmiş. Sütlü Kemalpaşa tatlısı da tatlı sevenler için ideal bir seçenek. Personel nazik ve hızlı, mekânın atmosferi ise samimi ve sıcak. Bütün ürünlerin sunumu, hazırlanışı ve lezzetini oldukça başarılı buldum. Köftenin ayarı mükemmel, sosun iyi bir ustanın elinden çıktığı belli ve lezzetli. Hot dog da kendi üretimleri ve oldukça özenli bir şekilde hazırlanmış. Mekânın hamburgerini yedikten sonra tabularınızı yıkacağınıza eminim. Daha iyisini bulmak oldukça zor gibi görünüyor.

  • Kuzey Büfe

Rizeli Yunus Emre Berke, dedesinden ve babasından aldığı lezzet mirasını Fatih Akdeniz Caddesi'ndeki Kuzey Büfe’de sürdürüyor. 14 yaşında mesleğe atılan Yunus Emre, usta bir dönerci ve aynı zamanda aşçı. 2015 yılında asker dönüşü bu mekânı açan Yunus Emre usta, en lezzetli ürünlerinin et döner ve tavuk döner olduğunu; günde 300 civarında paket siparişi aldıklarını söylüyor.

Tavuk dönerde iddialı

"Tavuk döner konusunda iddialıyız çünkü salça ve yoğurt kullanmıyoruz. Tavuğu sadece süt ile marine ediyor ve kendi özel baharatlarımızdan az miktarda ekliyoruz. Bu da tavuğun lezzetini ortaya çıkarıyor. Hedefimiz şubeleşmek ve bunun için çalışmalarımıza başladık. Yaşımız genç olduğu için ilerleyeceğiz." diyen Yunus usta, ilk açtıklarında üç beş masalık bir yerken mekânı yenileyerek oldukça genişlettiklerini de sözlerine ekliyor.

Gençlerin tercihi

Mekân, Fatih Merkez Kütüphanesi'ne yakın olması nedeniyle gençler tarafından da sıkça tercih ediliyor. Tüm ürünlerde tavuk, sucuk dâhil olmak üzere “A kalite” markalı ürünler kullanılıyor. Kaşar peyniri de tam yağlı. "İş ahlakımız var, biz ne yiyorsak müşteri de onu yiyor." diyen Yunus Emre usta, et ürünlerinin yüzde 100 dana etinden yapıldığını ve limonatanın dahi kendi imalatları olduğunu vurguluyor. Fatih semtine göre fiyatlar orta seviyede olsa da kaliteyi bozmamak için kesinlikle taviz verilmiyor. "Ucuz olsun, kalitesiz olsun" diye de bir mantıkları yok.

  • Dayılar Kokoreç

Cemil Karlıoğlu ve Ali Karlıoğlu Çankırılı iki kardeş; biri mühendis diğeri işletme mezunu. Çocukluklarından beri babalarının mesleği olan kuru yemişçilik üzerine esnaflık yaparken diğer yandan da üniversiteyi bitirmişler. Son bir-iki yıldır da Üsküdar gastronomi sokağında lezzetli kokoreç yapıyorlar.

Balıkesir’den sarılarak geliyor

Daha önce de pizza mekânı açan kardeşlerin ikisi de damaklarının tadını bilen birer lezzet düşkünü.  Bundan dolayı en iyi mekân arayışında iken ve farklı yerlerden tadına baktıkları lezzetleri beğenmediklerinden kendi kokoreç dükkânlarını açmayı düşünmüşler ve başarılı da olmuşlar. Ben hem kokoreç hem de köftelerini beğendim. Bunun nedeni ise ilk olarak kokoreçin Balıkesir’den firmaya özel sarılarak gelmesi. İkinci olarak da burayı açmadan önce bunu en iyi kim yapıyor diye çok gezen ve araştıran Cemil usta, bazı dükkânlarda tezgâha geçmiş, bazısında uzun süre tezgâhta kalmış ve kokoreç konusunda büyük bir deneyim kazanmış. Yanlarında da 40 yıllık deneyim sahibi bir usta çalışıyor.

Gastronomi sokağı

Dayılar Kokoreç’in olduğu yer daha önce İstanbul’un en büyük çarşılarından biriydi. Zamanla değişim geçiren bu sokak, belediye başkanı tarafından gastronomi sokağına dönüştürülmüş. Bu da marka için büyük bir avantaj bence. Hedefinin kaliteyi bozmadan büyümek olduğunu söyleyen Cemil usta, “Dükkânımız ufak diye fazla sayıda müşteriye hitap edemiyorum. Müşteri memnuniyeti açısından daha geniş bir dükkâna geçersem daha iyi hizmet veririm. Burada lezzeti yakaladığımı düşünüyorum ancak şube açmayı da düşünmüyorum.” diyor.

  • The Churros & Bubble Tea

Genç bir girişimci olan Sakaryalı Mesut Çelik, uzun yıllar çalıştığı market sektöründen sonra iki yıl önce de Engin Özdemir ve Ferhat Sevgi ile birlikte gastronomi sektörüne giriyor. Pendik sahilde The Churros Bubble Tea adıyla bir mekân açıyor.

Churros tatlısı

Işıl ışıl konsepti ve lezzetli menüsüyle dikkati çeken bu mekânda son zamanlarda Türkiye'de revaçta olan İspanyol mutfağının en meşhur sokak lezzeti churros yapılıyor. Aslında "Bizim tulumba tatlısına ne kadar da çok benziyor" diyenler için de keyifli bir seçenek sunuyor. Belçika çikolatası ve mevsim meyveleri ile süslenen churros, tatlı keyfini bir üst seviyeye taşıyor. Yurt dışından gelen misafirlerin bile “Bizim orada sizin gibi bu tatlıyı yapan yok.” demelerinden de firma mutluluk duyuyor. Kendi formülünü oluşturdukları churros tatlı hamurunu Antalya’da bir firmaya yaptıran marka, bu hazır hamur sayesinde kuracağı sistemle bayiler vermek istiyor. Birçok lokasyonda franchise görüşmelerine başlamışlar bile.

Farklı ve çok keyifli

Yine son yıllarda Türkiye'de her yerde görmeye alıştığımız Asya kökenli, Tayvan patentli, patlayan meyve topları ve çay bazlı jelatinimsi Tapioca boncukları ile hazırlanan "Bubble Tea" de The Churros Bubble Tea'nin lezzet menüsünde yer alıyor. Mekânda ayrıca İtalyan kahve geleneğinin eşsiz, kavrulmuş çekirdekleri ve kendilerine has harmanı ile hazırlanan kahveler de sunuluyor. 15 çeşit churros, 30 çeşit bubble tea ve kahve çeşidi ile The Churros & Bubble Tea mekânlarını yakın zamanda birçok yerde görmeniz mümkün. Pendik'te keyifli bir lezzet deneyimi için ideal bir nokta.