Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bazı köklü üniversitelerde öğrenciler, okullarının silah üreticileriyle işbirliğini kesmesini isteyerek Filistin'e destek protestoları gerçekleştiriyor. İsrail Başbakanı Netanyahu, öğrencilerin ateşkes yanlısı gösterilerini "korkunç" olarak nitelendirdi ve öğrencileri antisemitik (Yahudi karşıtlığı) olmakla suçladı. Binyamin Netanyahu ayrıca, gösterilerin bir an önce son bulması gerektiğini söyledi.

Geçen hafta Columbia Üniversitesindeki bir grup öğrenci, kurumun İsrail'le bağlantısı olan silah üreticileriyle yaptığı anlaşmalardan çekilmesi için kamp kurarak eylem yaptı. Columbia'nın ardından ABD'deki birçok üniversite kampüsünde gerilim tırmandı. Protestolar New York, Teksas ve Kaliforniya'da yüzlerce öğrencinin okuldan uzaklaştırılmasına ve tutuklanmasına yol açtı.

"Barışa ve kararlılığa sarılın! Doğru taraftasınız" "Barışa ve kararlılığa sarılın! Doğru taraftasınız"

Öte yandan, ABD halen İsrail'in yakın müttefiki ve en büyük askeri destekçisi konumunda. 

NETANYAHU'DAN ATEŞKES ÇAĞRILARINA "KORKUNÇ" TANIMI 

Binyamin Netanyahu yaptığı açıklamada, "Amerika'nın üniversite kampüslerinde olup bitenler korkunç" dedi ve protestolar yoğunlaşırken İsrail destekçileri tarafından dile getirilen İsrailli veya Yahudi öğrencilerin ve öğretim üyelerinin güvenliği konusundaki endişelere vurgu yaptı.

ABD'deki bazı İsrail destekçileri, üniversite liderlerinin korkutma ve nefret söylemine olanak sağladığını savundu. Netanyahu da bu konuda, "Yahudi karşıtı çeteler önde gelen üniversiteleri ele geçirdi. İsrail'in yok edilmesi çağrısında bulunuyorlar. Yahudi öğrencilere saldırıyorlar. Bu mantıksız. Bunun durdurulması gerekiyor.” dedi. 

"Birkaç üniversite rektörünün tepkisinin utanç verici olduğunu" savunan Netanyahu, daha fazla önlem alınması gerektiğini ileri sürdü.

Gazze'de insani bir kriz yaşanırken, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısı ve İsrail'in yoğun saldırılarından bu yana üniversiteler ABD'deki başlıca kültürel tartışmaların odağı haline geldi. Yerel sağlık yetkililerine göre İsrail'in hava saldırılarında şu ana kadar çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 33 binden fazla insan öldü. İsrail kaynaklarına göre Hamas'ın 7 Ekim'den bu yana saldırılarında ise çoğu sivil olmak üzere yaklaşık bin 200 kişi öldü ve 250 kişi de rehin alındı.