SÜLEYMAN UĞUR
Günümüzde alternatif tıp sınıfına dahil edilen Hacamat'ın faydaları saymakla bitmiyor. İç hastalıklar, psikolojik ve ortopedik hastalıkların hemen hemen tümünde modern tıpla yarışan hacamat, tedavi ve korunmanın yanı sıra, peygamber efendimiz Hz Muhammet(s.a.v) ‘in sünneti olarak da büyük bir önem arz hileli apk indir ediyor. 



Kan aldırmak hacamat değildir
Hacamat, damardan kan aldırmak değildir. Kan bağışı ile hacamat tamamen değişik iki yöntemdir.
Hacamat damardan değil, vakum usulü ile vücudun çeşitli yerlerinden kan almaktır. Vücutta fazla kan; kalp ve beyin sektelerine, sinirsel, allerji gibi birçok hastalığa sebep olmaktadır.



Hacamatla işte bu fazla kan ve deri altındaki kirli kanlar dışarı çıkartılır.

Deri altındaki kılcal damarlardan kan dolaşımı normal dolaşıma nazaran daha yavaş yürüdüğünden dolayı yıllarca bu kanlarda temizlenmeme oranı artar.

Bu sebepten dolayı vücutta çeşitli rahatsızlıklar (baş ağrısı, bel ağrısı, diz ağrısı, uyuşukluk, tembellik, ağırlık, v.s) baş gösterir. Hacamat ile deri altındaki bu rahatsızlıklara sebep olan kan dışarı çıkartılarak kanın rahatça dolaşması sağlanmış olur.

Kopenhag Kraliyet hastanesi araştırdı
Londra Milli Hastanesinde ve Kopenhag Kraliyet hastanesinde hacamatla ilgili Tıbbi araştırmalar yapıldı. Araştırmalar neticesinde kirli kan alınınca, koyu kanı bulunan hastaların beyinlerinden geçen kan akışı hızlandığı, kanın incelmesiyle, kandaki alyuvar yoğunluğunun azaldığı, hemoglobin seviyesinin düştüğü, böylece kalbin beyne daha rahat pompalama yaptığı tespit edildi. Ayrıca araştırmalarda, kan akışının artmasıyla insanın ataklığının da fark edilir derecede arttığı görüldü. Hastalıklara karşı kan aldırmanın koruyucu bir rol oynadığı bu araştırmalarda ortaya çıktı.

Hacamat'ın iyi geldiği hastalıklar
Kanser, cilt hastalıkları, sedef hastalığı, kısırlık, kronikleşmiş birçok hastalıklar, migren, romatizma, mide, bağırsak rahatsızlıkları, karaciğer yetersizliği, zihinsel ve ruhsal birçok hastalıklarda, böbrek hastalıklarında, baş ağrısı, yarım baş ağrısı ve sinuzit, tembellik, uyku fazlalığı, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı, prostat ve cinsel zayıflık, sırt ağrısı, bel ağrısı (lumbago), diz ağrısı, yanlarda uyuşukluk, hormon bozukluğu, yumurtalık hastalıkları, buna benzer birçok kadın hastalığında hacamat yaptırmanın faydaları belirgindir. Yetmiş kadar hastalığa iyi geldiği kanıtlanmıştır. Kanser olup ameliyat olması gereken bir kişide, hacamat'tan sonra kanser kütlesininyok olduğu görülmüştür.



‘Malzemeler steril ve tek kullanımlık olmalı'
Dededesinin yanında hacamlık mesleğini öğrenen ve uzun yıllar hacamat ile uğraşan Cenk Mehmet Tunçeriz, hacamat tedavisi esnasında kullanılan malzemelerin steril, ortamın hijyenik ve hacamatı yapan kişinin de bu işe hakim olmasının önemine dikkati çekti. Tunçeriz, “Malzemelerin tek kullanımlık olması hayati önem arz ediyor. Bir hastanın tedavisinde kullanılan malzeme diğer bir hasta üzerinde de kullanılırsa AİDS, Hepatit-B gibi bulaşıcı hastalıklara sebep olabilir. Haccam tedavide kullanılacak olan malzemeleri hacamat yaptıracak kişinin gözleri önünde ambalajından çıkartarak hastaya güven vermelidir” dedi.



Hacamat Sünnettir
"Hacamat yaptıran kişi, tedavi olmanın yanı sıra Peygamber Efendimiz Hz Muhammet (s.a.v)'in bir sünnetini de yerine getirmiş olur" diyen Tunçeriz, “Babil, Mezopotamya, Eski Yunan tıbbında da kullanılan bu tedavi yönteminin 5000 yıllık bir geçmişi vardır. Peygamber Efendimizin kendine uygulatması ve ümmetine tavsiye etmesi ile birlikte, İslam tıbbında da en önemli tedavi yöntemi olarak kullanılmıştır. ‘Şifa üç şeydedir: Bal şerbeti, kan aldırma, ateşle dağlama. Ancak ümmetimi dağlamaktan menediyorum.' gibi birçok hadis-i şerif mevcuttur” şeklinde konuştu.



‘Yıllarca yasaklatmak için uğraştılar'



Tunçeriz “ Türkiye'de modern tıp hekimleri, yıllar boyunca bu yöntemi yasaklatmak için uğraştı ama başaramadılar. Bu defa itibarsızlaştırma yolunu seçtiler ama hastaları sermaye olarak gören günümüz hekimleri, yabancı ülkelerdeki tıbbi araştırma çalışmalarının olumlu sonucunu gördüler ve itibarsızlaştırma kampanyasından da vazgeçmek zorunda kaldılar. Şimdi de son kozlarını oynuyorlar, ‘Neymiş efendim, hacamat sadece hekim diploması sahipleri tarafından yapılmalıymış.' Yıllarca onlara rağmen savunduğumuz ve icra ettiğimiz hacamatı elimizden almaya çalışıyorlar” dedi.


SÜLEYMAN UĞUR/ @SleymanUgur1