UEFA Avrupa Ligi A Grubu 5. haftasında Kadıköy'de Fenerbahçe, Ukrayna ekibi Zorya Luhansk'ı 2-0'lık skorla geçti 
İlk yarısı 0-0 biten mücadelede Fenerbahçe, 59. dakikada Miroslav Stoch'un müthiş füzesi ve 67. dakikada Simon Kjaer'ın şık kafa golüyle çok değerli bir 3 puanı hanesine yazdırdı.

Fenerbahçe, bu sonuçla birlikte puanını 10'a yükseltti ve grubun zirvesindeki yerini korudu. Zorya Luhansk ise 2 puanla son sırada yer aldı. Grubun son maç gününde Fenerbahçe, De Kuip'te Feyenoord'a konuk olacak. Zorya Luhansk ise Odessa'da Manchester United'ı ağırlayacak.

DERBİ KADROSUNA 2 DEĞİŞİKLİK

Fenerbahçe Teknik Direktörü Dick Advocaat, UEFA Avrupa Ligi A Grubu 5. haftasında Zorya ile oynadıkları maçın ilk 11'inde, Galatasaray derbisine göre iki oyuncu değişikliği yaptı.

Ülker Stadı'nda yapılan maçta Advocaat, Spor Toto Süper Lig'deki derbide ilk 11'de sahaya çıkan Robin van Persie ve Roman Neustaedter'i yedek kulübesinde oturttu. Hollandalı teknik adam bu isimlerin yerine, Galatasaray derbisinde sarı kart cezası nedeniyle oynayamayan Mehmet Topal ile Emmanuel Emenike'ye şans tanıdı.

Fenerbahçe sahaya kalede Volkan Demirel, savunmada ise Şener Özbayraklı, Martin Skrtel, Simon Kjaer, Hasan Ali Kaldırım dörtlüsüyle çıktı. Ön liberoda Mehmet Topal ve Josef de Souza'yı oynatan Advocaat, kanatları Volkan Şen ile Moussa Sow'dan oluşturdu. Fenerbahçe'de forvet arkasında Alper Potuk, ileri uçta ise Emenike forma şansı buldu.

EMENIKE 5 MAÇ SONRA 11'DE

Fenerbahçe'nin Galatasaray'ı 2-0 yendiği maçta sarı-lacivertlilerin gollerini kaydeden Hollandalı yıldız Van Persie, Zorya karşılaşmasına yedek kulübesinde başladı. Teknik direktör Advocaat, Van Persie'yi Zorya karşısında dinlendirmeyi tercih etti. Son haftaların golcü ismi Van Persie, UEFA Avrupa Ligi'nde son oynanan Manchester United maçında da forma şansı bulamamıştı.

Van Persie'nin yerine sahaya çıkan Nijeryalı futbolcu Emenike ise 5 maç sonra ilk 11'de yer aldı. Van Persie'yle bu sezon tüm kulvarlarda takımın 7 golle en skorer ismi olan Emenike, son olarak Spor Toto Süper Lig'de 24 Ekim'deki Atiker Konyaspor maçında ilk 11'de forma giymişti.

53 GÜN SONRA KADRODA

Fenerbahçe'nin milli futbolcusu Ozan Tufan, sakatlıktan kurtuldu ve 53 gün sonra maç kadrosuna dahil edildi. A Milli Futbol Takımı'nın 2018 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'nde 9 Ekim'de İzlanda'yla oynadığı maçta sakatlanan Ozan, 1,5 ay forma giyemedi. Fenerbahçe'de son olarak 2 Ekim'de Süper Lig'de Osmanlıspor maçında forma giyen Ozan, daha sonraki 7 resmi maçı da kaçırdı.

TEK EKSİK JEREMAIN LENS

Fenerbahçe'de tek eksik futbolcu sakatlığı devam eden Jeremain Lens oldu. Sakatlığı nedeniyle Galatasaray derbisini de kaçıran Hollandalı futbolcu, Zorya karşısında da kadroya alınmadı.

Sarı-lacivertli takımda, UEFA listesinde olmayan Jose Fernandao ve Aatif Chahechouhe'nin yanı sıra sakatlığı geçmesine rağmen hazır olmayan Gregory van der Wiel de kadroya dahil edilmedi.

TRİBÜNLER BOŞ KALDI

Fenerbahçeli taraftarlar Zorya maçında tribünlerin büyük bir bölümünü boş bıraktı.

Geçen hafta sonu Galatasaray derbisinde tribünleri tıklım tıklım dolduran ve Spor Toto Süper Lig'de sezonun taraftar rekorunu kıran sarı-lacivertli futbolseverler, Zorya karşılaşmasına ise ilgi göstermedi. Ülker Stadı'nda yaklaşık 15 bin futbolsever maçı takip etti. Galatasaray derbisinde ise statta 44 bin 754 biletli seyirci yer almıştı.

Ukrayna temsilcisinin ise sadece 10 taraftarı deplasman tribününde takımlarına destek oldu.

FENERBAHÇE TEMPOSUZ VE DAĞINIK BAŞLADI

Fenerbahçe, maça oldukça temposuz ve organize olmakta güçlük yaşayarak başladı. Zorya Luhansk, bu dakikalarda temsilcimizin dağınık görüntüsünden de yararlanarak daha atak görünen ekip oldu.

İLK 15 DAKİKADAN SONRA TOPARLANDI

İlk 15 dakikanın ardından Fenerbahçe, daha fazla pas yapmaya ve oyuna ortak olmaya bşaladı. 17. dakikada savunmanın hatasında topla buluşan Volkan Şen, hiç bekletmeden yerden pasını ceza sahasının hemen dışında sağ çaprazda bulunan Emmanuel Emenike'ye verdi. Emenike'nin gelişine çektiği şutta top farklı şekilde yandan dışarı çıktı. Bu pozisyonun ardından 25. dakikada Moussa Sow, altıpastan yaptığı kafa vuruşunda çerçeveyi bulamadı.

Fenerbahçe'nin 2 kez gol yaklşmasının ardından Zorya, 28. dakikada Vladyslav Kulach ile topu ağlara gönderdi ancak ofsayt bayrağı havadaydı. Ardından 30. dakikada Mikhail Sivakov'un gelişine çektiği şut az farkla yandan dışarı çıktı.

DEVRENİN SON 15 DAKİKASI HATALARLA GEÇTİ

İlk yarının son 15 dakikası orta saha mücadelesi şeklinde geçti ve iki takımın da fazlaca kısa pas ve fazlaca pas hatası yaptığı bu bölümün ardından devre başladığı gibi 0-0 sona erdi.

İlk devreden dikkat çeken bir diğer detay da her iki ekibin de ilk yarıda kaleye isabetli şut çekememesi oldu.

STOCH OYUNA GİRDİ, 30 METREDEN FÜZEYİ YOLLADI

Fenerbahçe Teknik Direktörü Dick Advocaat, ikinci yarının başında Emmanuel Emenike'nin yerine Miroslav Stoch'u oyuna sürdü.

Fenerbahçe, ikinci yarıya bambaşka bir görüntüde çıktı ve yüksek tempoyla oyunu dikte etmeye başladı. Önce Volkan Şen ile 48. dakikada, ardından 50. dakikada Şener Özbayraklı ile Fnerbahçe iki net pozisyondan faydalanamadı.

59. dakikada Fenerbahçe, Miroslav Stoch'un füzesiyle skorbordu değiştirdi. Moussa Sow'un pası ile sol çaprazda kaleye yaklaşık 30 metre mesafede topla buluşan Miroslav Stoch, önünü boşalttıktan sonra sağ ayağı ile şutunu çekti, kaleci Oleksiy Shevchenko'nun müdahalesine rağmen top Zorya Luhansk ağları ile buluştu.

KJAER AFFETMEDİ: 2-0!

Sarı lacivertliler, golden sonra temposunu düşürmedi ve baskısını artırdı. 64. dakikada Moussa Sow, savunmadan seken topa altıpasın hemen dışında hareketlendi ve buluştu ancak boş kaleye vuruşu yapamadı.

67. dakikada Fenerbahçe'nin Danimarkalı stoperi Simon Kjaer, skoru 2-0'a getirdi. Kazanılan serbest vuruşta topun başına Alper Potuk geçti. Alper Potuk'un ortası ile ön direkte buluşan Simon Kjaer'in kafa vuruşu kaleci Oleksiy Shevchenko'nun solundan ağlarla buluştu.

GÜVENLİ OYUNU TERCİH ETTİ

Fenerbahçe Teknik Direktörü Dick Advocaat, 2. golden sonra Roman Neustadter'i de oyuna sürerek 2-0'lık büyük avantajı koruma yolunu tercih etti.  Zorya Luhansklı oyuncular da giderek oyun disiplininden koptular. Fenerbahçe, uzun bir süre kontraatak fırsatlarını final paslarında kaçırsa da, 90. dakikada Alper Potuk yüzde 100'lük bir pozisyondan faydalanamadı ve maç 2-0 sona erdi.