İnsanın kendi işine malik olması, canı istemediği zaman işyerine gitmemesi veya “bugün benim çocuğumun doğum yıldönümü çalışmıyorum” diyerek basit bir karar almasını niçin anlamakta güçlük çekiyoruz, bunun izahı zordur.
Hisse senedi ortaklığı ile büyük işyerlerine sahip olmak, ortaklaşa işler yapmak veya evinde kurmuş olduğu şirket aracılığı ile çalışıp para kazanmak, niçin zor olsun? Bunu neden düşünüp ücretli sistemin bize dayattığı modern köleliği önlemek için kafa yormuyoruz?
Çalıştığım gazetede bir yazar; doktora tezim olan “Malikiyet ve Serbestiyet Devri” için hem hakaret hem de suçlamaların bulunduğu bir makale yazmıştı. Tez çalışmasını kitap haline getirdiğim halde “deli saçması” diye benimle alay etmişti. Gerçi ekonomi uzmanı değil, emekli bir asker olduğu yani uzmanlık alanı dışındaki bu eleştirisinden dolayı çok fazla üzülmedim. Hatta “aman ne güzel, malikiyet ve serbestiyet devri konusunda olumsuz da olsa bir eleştiri olmuş” diye sevinmiştim.
Bu çalışmalarım İstanbul İlim ve Kültür Vakfının yayınlamış olduğu “Katre” isimli dergisinin 2017 yılı 3. sayısında ve Risale-i Nur Enstitüsünün “Köprü” dergisinin 2017 137. sayısında yayınlandı. 300 Sayfalık kitabı kalın ve büyük görüp okumaktan korkan araştırmacılar için gerçektende çok kısa bir özet halinde sunulmuş durumda. Yani bilmiyordum, duymamıştım, gibi bir mazeret bulunmuyor. Ayrıca çeşitli kamu ve özel üniversitelerde iktisat hocalarına “malikiyet ve serbestiyet” konusunda çalışma yapanlara her türlü desteğimi sunacağımı da belirterek ekonomi dünyasındaki şartlanmışlıkları ve ön yargıları kırmayı hedefliyorum.
Evet günümüz kapitalist sisteminin ne derece zararlı olduğunu benim gibi neredeyse her iktisatçı dile getiriyor. Lakin kimsenin alternatif sunduğu yok. Varsa yoksa pan kapitalizm, post modern kapitalizm, vandal kapitalizm gibi daima kapitalizmin farklı versiyonlarından bahsediyorlar. Mevlananın dediği gibi bugünün insanlarına şu gerçeği söylemek vakti geldi de geçiyor:
“Dün dünde kaldı cancağızım. Artık yeni bir şeyler söylemek gerekiyor” vesselam...