Gazzeli genç kadın mühendisler, demir atıklarını kullanarak kendi kendini onaran asfalt üretmeyi başardı. Evet, azmettiler ve başardılar. Gazze’deki İslam Üniversitesi’nin İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Hatice Er- Remlari (22), Hedil Ebulgse (22), Nur Hasan (21) adlı üç hanım kızımız hazırladıkları proje kapsamında, yollarda zamanla oluşacak bozuklukları onaracak, dışarıdan herhangi bir maddeye ihtiyaç duymadan kendi kendini yenileyebilen asfalt üretmeyi uzun bir uğraş sonucu başardılar. Bu emek ürünü proje, Bahreyn’de 111 ülkenin katıldığı yarışmada 6 bin rakibini geride bırakarak “Nasır bin Hamad Al Halife Genç Mucit” ödülünü kazandırdı genç mühendis kızlarımıza.
Proje ile ilgili olarak bilgi veren Remlavi; “Asfalt genelde “Asfalt genelde iki maddeden oluşuyor. Bunlardan birisi zift diğeri mıcırtaşı. Zamanla yollarda bozukluklar olunca yetkililer onarım için,harici maddeler kullanmak zorunda kalıyor. Biz bu iki temel maddeye asfaltın sertlik, mekanik ve fiziksel özelliklerini koruyarak belirli oranda yeni bir madde ekledik. O da çok ince demir” dedi. Remlavi açıklamasını şöyle sürdürdü; elektromanyetik ısı üreten bir aracı çatlakların üzerinde dolaştırdıklarını, asfaltta bulunan demir parçalarının bu ısıyı emdiğini, ısısı yükselen demir parçalarının da asfaltı erittiğini anlattı.
Nasıl? Güzel değil mi? Evet güzel bir çalışma, tabi bu durum kolay elde edilmedi. Uzun bir emek verilerek bu olumlu sonuç elde edildi. Kendilerini tebrik ediyoruz.
İşin birde ekonomik boyutu var ki o da çok ilginç; orada abluka nedeniyle Gazze’deki yolların yeteri kadar iyi değil. Remlavi; bunun için klasik yolların hepsinde bozuklukların olduğunu ve onarımı için harici birçok madde kullanıldığını, bu maddenin de maliyetinin yüksek olabileceğini belirtti. Gerçekten de öyle. Zulüm altında zaten inleyen ülke, maddi durumu da iyi olamayacağına göre, zor bir durum. İşte bu üç hanım kızımız bilgi ve düşüncelerini ortaya koyarak ellerinden geleni yapmışlar. Çokta iyi yapmışlar.
Remlavi’den işin ekonomik yönünü dinleyelim; “Onarım için harcanan para bu şekilde cebimizde kalacak. Maliyeti normal olan bir asfalt ürettik. Bunu yaparken çevrede bulunan demir atıklarını geri dönüşümde kullandık. Çevreyi de bu atıklardan kurtarmış olduk.” diyerek çok önemli bir tespitte bulundu. Kullandıkları tüm malzemelerin Gazze’de olduğunu, onları elde etmekte bir sıkıntı yaşamadıklarını dile getiren Remlavi kızımız, ülkesindeki zor şartları göz önüne aldıklarını da ihmal etmiyor.
Devamlı baskı altında yaşayan bu mazlum insanlar, yine de yılmadan hayata tutunabiliyorlar. Ne mutlu onlara en aızndan iki tebrik edilmeye layılar. İnşaAllah, ilerde daha değişik güzel hizmetler gerçekleştirirler. Dualarımız onlarla.
***
TÜRKİYE’NİN İLK TAŞINABİLİR KUVÖZÜ ÜRETİLDİ, ÇOK ŞÜKÜR

Dünyada bir kaç firma tarafından üretebilinen transport (nakil) kuvözünü yerli imkanlarla Hacettepe Teknokent’te faaliyet gösteren bir tıbbi cihaz firması üretmeyi başardı. Firmanın sahibi Ferhat Yıldız, Trabsport kuvözün hastane içinde ya da farklı şehirler arasında bebeğin rahat bir şekilde nakledilmesi açısından önemli olduğunu ve sıradan küvözlerin ise böyle bir nakle imkan vermediğini bildirdi. Dünyada sadece bir kaç firmanın ürettiğini ifade eden Yıldız, çok önemli bir tespitte bulundu. Diyorki Yıldız, “Hastane içinde veya hertürlü ambulansla başka yerlere taşınırken bebeğin karnındaki oksijenin seviyesini, kalp atışını, hızını, kanındaki karbondioksit oranını, hemoglobini tek bir cihaz üzerinden ölçebiliyoruz. Bu özellikleri ile dünyadaki tek transport küvöz olma özelliğine sahip.” şeklinde bizleri bilgilendirdi. Guru verici bir çalışma. Transport kuvözlerin elektirik enerjisinin yanı sıra kendi bataryasıyla da uzun süre çalışabildiğini anlatan Yıldız, kuvözün kara ambulansının yanı sıra helikopter ve uçak ambulanslarda da kullanılabileceğine dikkat çekti.
Ne güzel, bizi dışa bağımlılıktan kurtaran bir çalışma. Takdirlerimizi sunuyoruz. Ülkemiz adına gurur verici bir çalışma ve imalat. Kendilerini ve firmanın emeği geçen personele de teşekkürlerimizi sunuyoruz.