Afyonkarahisar'daki 743 yıllık Ulu Cami Türkiye ve dünyanın sayılı camileri arasında. Ahşap Ustası Neccar Emir Hacı Bey tarafından birbirine geçme tekniği ile  ve üstelik hiç çivi kullanılmadan inşa edilen cami, camiyi görenlerin ilgisini çekiyor. Anadolu'da ahşap direkli camilerin en eskilerinden olan Afyonkarahisar'daki Ulu Cami, ziyaret edenler tarafından hayranlık uyandırıyor.

Ayrıca çok büyük beğeni topluyor. Sahipata Nusrettiddün Hasan tarafından, ahşap ustası Neccar Emir Hacı Bey'e 1272 yılında yaptırılan cami, Selçuklu ahşap ve taş işçiliğini yansıtan en önemli eserler arasında gösteriliyor. O dönemlerde yanan çarşıdaki 40 esnafı temsilen camide 40 ahşap direğin bulunduğunu belirten Ulu Cami'nin müezzini Mehmet Yüzüak çok enteresan şeyler anlatıyor. '' Yangın çarşıyı ve esnafın namaz kıldığı Hoca Bey Mescidini kullanılmaz hale getirmiş. Esnafın isteği ve desteği ile Sahipata Nusrettiddün Hasan tarafından, ahşap ustası

Neccar Emir Bey'e bu cami yaptırılıyor. Yapan kişi de 40 esnafın anısına camiyi 40 direk üstüne inşa ediyor. Cami birbirine geçme ve bindirme tekniği olan kündekari tekniği ile hiçbir çivi kullanılmadan yapılıyor. Bu ilginç özelliği ile Türkiyede ve dünyada sayılı camiler arasında gösteriliyor. Afyonkarahisar Müftüsü Şaban Kabuk'da 743 yıllık caminin mimarisi ve ihtişamı ile yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi gördüğünü anlatıyor. Müftü Şaban Bey'in açıklamaları da ilginç. Bakın neler diyor. ''Camide kullanılan direklerin üst kısımlarında bulunan makarnasların her biri farklı olarak yapılmış. Üzerinde Selçuklu dönemi halı ve kilim motifleri var. Cami ibadete ilk açıldığında serili olan halı ve kilimlerin birebir motifleri direklere işlenmiş. Bu halılar çalınır, eskir veya yanarsa aynısının tekrar dokunması ve görsel bütünlüğün bozulmaması için yapılmış.'' diyor.

Çok enteresan değilmi? Şu düşünceye bakın. İlginç açıklamalara devam ediyor Müftü Şaban Kabuk, ''Minberin kapısı camiden daha eskidir. Yanan Hoca Bey Mescidinin kurtarılan tek parçası olan giriş kapısı, mimber kapısı olarak kullanılmıştır. Ağaç kurtlarının yemediği abanaoz ağaçlarından yapılan 9 asırlık kapı, günümüze kadar ulaşmış. Mihrabında ise kenar hatlar mermer üzerine oymadır. Besmele ve Ayetel Kürsi bulunan mihrabın son kısmında mahlas dediğimiz mihrabı yapan ustaların isimleri yer almaktadır. Mihrabın üst kısımdaki küçük bölümde ise ihlas suresi bulunmakta. Dikkatlice incelendiğinde surenin ilk iki ayetini düz, son iki ayetinin ise ters asimetrik olarak yazıldığı anlaşılıyor.'' diyor ve bize çok önemli bilgiler veriyor. Ecdadımızla gurur duyuyoruz. Çok ince fikirlerini yine aynı şekilde, aynı incelikle yaptıkları eserlerin üzerine işliyorlar. Camide ise göze çarpan bir diğer özellik ise cami içerisinde bir mezarın olması. Camide zamanın müftülerinden Çil Hafız Ali Rıza Efendi'nin mezarı bulunuyor.

Cami bütün özellikleriyle çok cazip hale geliyor ve her taraftan insanların şehre gelerek bu camiyi ziyaret etmesi ve ibadet etmesi güzel bir durum. Evet daha öncede söylemiştik; biz ecdadımızdan utanmıyoruz ve bilhassa gurur duyuyoruz. Mazi kompleksi olanların kulakları çınlasın. Bir gün kıymet bilinecek. Sabırla bekliyoruz.