Başarı sözlükte, “Bir işi olumlu şekilde sonuçlandırmak” demektir. Bütün insanlar, hayatta başarılı ve mutlu olmak için uğraşır. Başarılı olmak, mutlu olmak, insanın fıtratında, yani yaratılışında vardır. Başarı insanı mutlu eder. Her insan kendi alanında bir iş başarmak ister. Başarı, amacını bilmek ve o amaca ulaşmak için bütün yeteneklerini kullanarak çalışmakla elde edilir. Başarı nedir? Önemli olan neyi başarmaktır? Başarıdaki hedef, kişinin hem kendine, hem ailesine, hem de diğer insanlara faydalı olmasıdır. Hz Peygamber: “İnsanların hayırlısı, insanlara faydalı olandır.” (Tirmizî, Fiten 76) buyurur. 
Dolayısıyla, önemli olan kendine ve insanlara faydalı olmaktır. Aksi takdirde insan, bir hedefe ulaşır, fakat mutlu ve huzurlu olamaz. Para, mal, şöhret ve makamlar gelip geçicidir. Bunlar amaç değil, araçtır. Tabii ki, hayırlı işler için bu araçları kullanmalıyız. Amacımız, yaratılış gayemiz Allah’a kulluktur. Zaten Allah’a iyi kulluk yapmayı başaranlar dünya ve âhirette mutlu ve huzurlu olurlar.Kişisel gelişim anlayışının sürekli vurguladığı şey, başarı ve mutluluktur. Başarmak ve mutlu olmak! Fakat gerçek başarı ve mutluluk, ancak Allah Teâlâ’nın emir ve yasaklarına uymakla mümkündür. Biz Müslümanız, bizim başarı ve mutluluk anlayışımız, asla salt dünya hayatıyla sınırlı olamaz. Hesap Gününden ve âhiret hayatından bağımsız başarı ve mutluluk anlayışı, aldanıştan başka bir şey değildir. İslâmî anlayış ve yaşayıştan bağımsız çözüm önerileri, gerçek anlamda başarı ve mutluluk sağlayamaz
 Bize dünya ve âhirette huzur ve mutluluk verecek işleri başarabilmek için gayret ve duâ gerekir. Mevlâna başarı hakında şöyle der: “Hayatta başarılı olmak için üç sey lazımdır: Dikkat, intizam, çalışma. Bazen çok çalıştığımız halde, yine de başarıya ulaşamamış olabiliriz, isteğimize kavuşamayabiliriz. Çünkü Müslüman için dünya hayatı bir imtihandır. Başarı Allah’tandır. “Başarım, ancak Allah (‘ın yardımı) iledir. Yalnız O’na tevekkül edip dayandım ve yalnız O’na yönelirim!” (11/Hûd, 88) “Kim Allah’a güvenirse, O, kendisine yeter.” (65/Talâk, 3). “İnsana ulaşan bütün iyilikler Allah’tandır” (Allah’ın nasibi iledir) (4/Nisa, 79). 
Başarılı Olmanın Yolları
Tabiî ki, öncelikle, yapacağımız işler meşru olmalı, dünya ve âhiretimiz için faydalı olmalıdır. Kişinin hem kendine, hem ailesine, hem de diğer insanlara yarar sağlamalıdır. Başarmak, amaca uygun sonuç almaktır. Her insan başarılı olmak ister, fakat çoğu kişi nasıl başarılı olacağını bilmez. Başarı için, öncelikle kişinin ne yapacağına karar vermesi, hedef tayin etmesi ve başaracağına inanması gerektir. Başarı için, azimli olmak, plan yapmak, olumlu düşünmek, dikkatli ve intizamlı olmak, kararlı olmak, başarılı kişileri model almak gerekir. Çünkü modelleme başarının ve mutluluğun anahtarıdır. Üşenmemek, yapacağı işi ertelememek, vazgeçmemek ve cesaretli olmak! Başarının sırlarından biri de, sabretmesini bilmektir. Zamanı verimli kullanmak, başkalarının tecrübelerinden yararlanmak (istişare etmek), acele etmemek, tertipli ve düzenli olmak, sevgi, ilgi ve bilgi sahibi olmak, istikrarlı olmak! 
Fedakârlık ve yapacağı işe odaklanmak da insanı başarıya ulaştıran davranışlardır. Başarının gecikmesi, başarısız olunacağını göstermez. Başarının sırrı ısrarlı istemektir; yani gayret ve duâ etmektir. Duâ; kişiyi hedefe götüren en büyük güçtür. Duâ; insanı başarıya ulaştırır. Kişi elinden geleni yaptığı halde yine de başarıya ulaşılmadıysa, aşırı bir şekilde üzülmemeli, dünya hayatının imtihan olduğunu unutmamalı, karamsarlığa kapılmamalıdır. Belki bu sonuç onun için daha hayırlı olabilir. Tevekkül etmeli! (Tevekkül; sebepleri yerine getirdikten sonra neticeleri Allah’tan beklemektir). Başarıya ulaşıldığında da Allah’a şükredilmeli; gurur, kibir ve övünmekten kaçınılmalıdır. Ne mutlu dünya ve âhiret saadeti için, gereğini yapıp başarıya ulaşanlara!