Mercedes-Benz, ellerinizi direksiyondan ve gözlerinizi yoldan ayırmanıza olanak tanıyan "Drive Pilot" otonom sürüş yazılımıyla donatılmış yeni araçlarını satışa çıkardı. Mercedes-Benz'in "Drive Pilot" adı verilen otopilot yazılımıyla donatılan araçları satmak için yeşil ışık yakmasının üzerinden bir yıl geçmişti. Nihayetinde ilk seviye 3 sürücüsüz otomobil ABD'de satışa çıktı.

Fortune dergisinin Kaliforniya Motorlu Taşıtlar Departmanı'ndan (DMV) aldığı bilgiye göre, Kuzey Amerika'da en az bir adet seviye 3 otonom araç satıldı. Bu eyalette satılan 65 araç arasındaydı.

Tüm araçlar, Otomotiv Mühendisleri Derneği (SAE) tarafından geliştirilen altı seviyeli bir ölçeğe göre sınıflandırılmıştır; burada seviye 0 tamamen manuelken, seviye 5 ise sıfır insan müdahalesi gerektiren tamamen otonom araçlardır. 

Bugün yollarda bulunan sürücüsüz araçların çoğu seviye 1 veya seviye 2'dir. Bu, otomatik acil frenleme, kör nokta uyarısı, şerit ortalama ve uyarlanabilir hız sabitleyici dahil olmak üzere "sürücü desteği" özellikleri sundukları anlamına geliyor. Ancak bu destek özellikleri aktifken sürücünün aracın kontrolünü sürekli denetlemesi gerekiyor. 

SEVİYE 3 SÜRÜCÜSÜZ ARAÇ NEDİR?

Mercedes-Benz'in Drive Pilot sistemine sahip araçlar gibi seviye 3 sürücüsüz araçlarda, otonom sürüş özellikleri devredeyken sürücü koltuğundaki kişinin aracı aktif olarak kullanması gerekmeyecek. Otoyolda trafikte gezinme gibi belirli durumlarda kullanılabilir.

Bir tanıtım videosunda Drive Pilot modu aracın kontrolünü ele alıyor, yani sürücünün gözlerini yoldan ayırması ve ellerini direksiyondan çekmesi mümkün. 

iPhone'a talep azaldı, satışlar düştü iPhone'a talep azaldı, satışlar düştü

ABD'de satışına yeşil ışık yakılan ilk iki seviye 3 otomobil, Drive Pilot özellikli Mercedes-Benz'in S-Serisi ve EQS Sedan modelleridir ve bunlar yalnızca Kaliforniya ve Nevada'da mevcuttur. Çünkü şirket sadece bu eyaletlerde gerekli sertifikayı alabildi. BMW'nin 7 Serisi araçları da dahil olmak üzere diğer üreticiler de benzer teknoloji üzerinde çalışıyor.