GÜNDEM

İşte AK Parti'nin referandumla ilgili 2 önemli kaygısı



Hürriyet Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, bugünkü köşesinde kaleme aldığı "Ekonomi, terör, Kürt oyları" başlıklı yazısında erken seçim tartışmasını değerlendirerek AK Parti'nin A planının referandum, B planının ise erken seçim olduğunu ifade etti. 

Yazıda, AK Parti'nin referandum sürecinde ekonomi ve terör konularında kaygıları olduğu belirtilirken, Anayasa teklifinin Meclis’e sunulduğu 10 Aralık günü Beşiktaş saldırısının gerçekleştiği hatırlatıldı.  

İşte Selvi'nin yazısından satır başları: 

AK Parti kulislerine göre ise erken seçim ‘B Planı’ olarak görülüyor. Anayasa değişikliği Meclis’ten çıkmazsa başvurulabilecek bir yöntem. Anayasa değişikliğinin Meclis’ten geçmeme ihtimali var mı? Bu soruya bakanlara sordum. İkinci tur oylamanın kritik olduğunun altını çizdiler.

AK Parti’de ‘A planı’ referandum. Hazırlıklar ona göre yürütülüyor. AK Parti Seçim İşleri Başkanı Ahmet Sorgun’la konuştum. Anayasa değişikliği Meclis’ten geçtikten hemen sonra referandum çalışmalarına başlayacaklarını söyledi. Anayasa referandumu için iki koldan bir çalışma yürütülecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Siz MHP ile birlikte Meclis’ten geçirin. Ben milletimle söker getiririm” demişti. Erdoğan, meydanlara çıkacak. Başbakan Binali Yıldırım ise ayrı bir koldan çalışacak.

Anayasa teklifinin Meclis’e sunulduğu 10 Aralık günü Beşiktaş saldırısı gerçekleşmişti. AK Parti kulislerinde, “Üst akıl, referandum kampanyasını başlattı” şeklinde değerlendirilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çok yakınındaki bir bakan, “Referandum kampanyası sürecinde en çok terör olaylarından endişe ediyoruz” demişti. Dövizdeki artış nedeniyle ekonomi, terörün önüne geçmiş durumda. Bir başbakan yardımcısı, “2001 krizinde olduğu gibi 4 büyük banka Türkiye’ye karşı saldırı içinde. Ellerinde 400-500 milyon dolarla, döviz piyasasıyla oynuyorlar” dedi. Kredileri vadesinden önce çağıran ve dövizdeki artış nedeniyle şirketlerden ek teminat isteyen bankalarla ilgili sorun Başbakan Binali Yıldırım’a intikal etmiş durumda. Ekonomi yönetimi, KOBİ’lerden sonra şimdi büyük şirketler için destek paketi üzerinde çalışıyor. Paket, banka teminatlarını da kapsayacak.