17 Aralık’ta terör çirkin yüzünü bir kez daha göstermiş, terör örgütü PKK tarafından Kayseri’de 1.Komando Tugayı’ndan çarşı iznine çıkan askerlere yönelik gerçekleşen saldırıda 14 asker şehit olmuş, 55 kişi de yaralanmıştı.

15 Temmuz’da FETÖ’nün darbe girişiminde başarılı olmamasının ardından terör örgütü PKK saldırılarını artırarak, güvenlik güçlerini hedef almaya devam etti. Terör saldırısı sonrası Başbakan Binali Yıldırım ise DAEŞ’in Türkiye’deki saldırılarını artırması sonucu terör örgütü PKK’ya yönelik Suriye’nin kuzeyinde başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı’na benzer bir girişimin Güney sınırın genelinde başlayabileceği açıklamasında bulundu.   

Peki,  1. Komando Tugayı neden hedef seçildi? PKK'ya yönelik harekat içerdeki terörü engeller mi? 

Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, Kayseri’de 1.Komanda Tugayı’nın hedef alınmasıyla ilgili olarak, ‘Hedef seçilen birlik 84’ten beri terörle mücadelede aktif görev almış ve teröre ağır darbe vuran bir birliktir. Ayrıca Güneydoğu’da yaşanan şehir savaşlarında yine aktif görev aldı. PKK’nın bu birliği hedef seçmesi tesadüf değil’ diye konuştu. 

Ağar, Kayseri’deki terör saldırısını ve Başbakan Binali Yıldırım’ın Fırat Harekatı açıklamasını detaylarını AyrıntılıHaber’e değerlendirdi.

“GÜNEYDOĞU’DA  AYAK BASMADIK YER BIRAKMADILAR”

Kayseri’de yapılan saldırı, 1984’ten beri terörle mücadelede PKK’ya çok büyük zararlar vermiş, Güneydoğu’da ayak basmadık yer bırakmamış 1.Komando Tugayı’na yönelik gerçekleşmiştir. Birliğin, terörle mücadelede en başından beri zorlu bölgelerde olması ve terör örgütüne çok kayıp verdirmesi hedef seçilmesindeki ana faktörlerdir. Ayrıca meskun mahal çatışmalarında görev olarak Sur, Nusaybin ve Cizre’de de bu tugay aktif görev aldı. 15 Temmuz’dan son ise Çukurca’da görev alarak 600’den fazla PKK’lının öldürülmesini sağladılar. PKK, Kayseri’yi değil,  1.Komando Tugayı’nı hedef aldı.

‘TÜRKİYE PKK’YA KARŞI MUTLAKA BİR HAREKAT YAPACAKTIR’

Şuana kadar zaten sınır ötesine hava harekatları yapılıyor. Burada bizim için gri bölge Suriye’nin kuzeyi ve Irak’ın iç alanlarıdır. Buralara yönelik operasyonlar bundan sonra her zaman bizim gündemimizde olacaktır. Şuan bu bölgeler gizli tutuluyor ama Türkiye mutlaka birşeyler yapacak.

‘SINIR ÖTESİ OPERASYONLAR İÇTEKİ TERÖRÜ KESECEKTİR’

Sınır ötesinde PKK’ya yönelik operasyonlar içteki terör olaylarını kesecektir. Daha önce Suriye’dekine benzer Irak’ın küzeyinde de bir güvenli bölge oluşumu konuşulmuş ve konuşulamaya devam ediyor. Bizim için en önemli sorun Suriye’nin kuzeyinde ortaya çıkan PKK/PYD varlığıdır. Bizim orta ve uzun vadede en önemli sorunumuzdur.

‘TÜRKİYE DENGEYİ MUTLAKA ETKİYE DÖNÜŞTÜRECEKTİR’

Batı’nın ürettiği söylev ve sahada ürettiği etki birbirinin zıttıdır. Şuanda Batı, PYD’yi IŞİD’le mücadele ediyor mazaretiyle meşru bir güç olarak gösteriyor ve kolluyor. Batı ile Türkiye’nin arasındaki kırılmanın bir nedeni YPG’nin varlığıdır. Türkiye bu kapsamda diğer ülkelerle bir araya gelerek bir denge üretmeye çalışıyor ve dengeyi etkiye dönüştürmek isteyecektir.