Polen alerjisi, bahar aylarında artış göstererek astımlı bireyler için önemli bir risk oluşturuyor. VM Medical Park Ankara Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Filiz Çimen, polenlerin özellikle ilkbahar ve yaz aylarının başında, özellikle sabah erken saatlerde ve öğlenleri yoğun olarak bulunduğuna dikkat çekiyor. Ayrıca, yağmur yağdıktan sonraki ilk birkaç saat ve akşam saatlerinde polen yoğunluğunun azaldığını belirtiyor.

Polen alerjisi olan kişilerde burun tıkanıklığı, kaşıntı ve hapşırma gibi belirtiler görülebileceği gibi, astımlı hastalarda da ataklar başlayabilir. Polenlerin solunum yoluyla alerjik duyarlılığa neden olduğunu ifade eden Dr. Çimen, polenlerin genellikle çiçeklenme mevsiminin başlangıcından 1-3 hafta sonra zirveye ulaştığını ve her yıl farklı tip bitkilerin polenlerini çevreye bıraktığını vurguluyor.

Polenlerin yoğunluğunun bölgeye, bitki örtüsüne ve hava şartlarına göre değişebileceğini belirten Dr. Çimen, polen alerjisi olan kişilerin burun tıkanıklığı, akıntı ve astım gibi belirtilerle karşılaşabileceğini söylüyor.

Polen alerjisinden korunmak için bazı önlemler almak önemlidir. Özellikle sabah ve öğle saatlerinde kuru ve rüzgârlı havalarda dışarı çıkılmaması, polen sezonunda dışarıda bulunulmaması, açık hava aktivitelerinin en aza indirilmesi, siperli şapka ve gözlük kullanılması, uzun kollu ve bacaklı giysiler giyilmesi, polen filtreli klima kullanılması ve bol sıvı tüketilmesi önerilmektedir.

Dr. Çimen ayrıca, polen alerjisi şikayetleri başlamadan önce mevsim öncesi alerjik hastalıklara yönelik koruyucu ilaçların kullanılması gerektiğini belirtiyor ve inatçı şikayetleri olan hastalar için ilaç tedavisi veya alerji aşılarının düşünülebileceğini ifade ediyor.